Voiko kuollut saada eläkettä?

Voiko kuollut saada eläkettä?

Oletetaan, että suomalainen ulkomaalaistaustainen henkilö, joka saa eläkettä Suomessa kuolee esim. kotimaassaan ja haudataan sinne ja omaiset EIVÄT ILMOITA KO. HENKILÖÄ KUOLLEEKSI. Miten viranomainen saa tällöin tiedon kuolemasta ja kauanko eläkettä maksetaan?

Vastaus

Suomalainen työeläke voidaan maksaa mihin tahansa pankkiin, kansaneläke EU- ja Eta-maihin, Sveitsiin, Australiaan, Chileen. Israeliin, Kanadaan ja Yhdysvaltoihin. Eläkelaitos voi katkaista eläkkeenmaksun, jos on syytä olettaa, että eläkkeensaaja ei ole enää elossa. Eläkeoikeuden varmistamiseksi Kelan eläkkeensaajan elossaolo ja muut olosuhteet tarkistetaan joka toinen vuosi. 

Yleisperiaate on, että eläkkeensaajan kuolemasta tulisi ilmoittaa eläkelaitokselle perunkirjoitukseen mennessä. Jos eläkettä on maksettu aiheettomasti, eläkelaitos perii ylimääräiset maksut kuolinpesältä takaisin. Jos eläkettä on maksettu suomalaiseen pankkiin, pankki palauttaa maksut pyynnöstä eläkeyhtiölle. Jos eläkettä on maksettu ulkomaiseen pankkiin, eläkeyhtiö ottaa yhteyttä pankkiin ja sopii tapauskohtaisesti eläkkeen palauttamisesta. Pääsääntöisesti turhaan maksettu eläke peritään kokonaan takaisin. Joskus summaa voidaan kohtuullistaa. 

 

Kommentit (0)

Vastauksesi