Voiko klikata -termiä jo käyttää asiatekstissä? Entä skrollaamista?

Voiko klikata -termiä jo käyttää asiatekstissä? Entä skrollaamista?

Voiko klikata-termiä jo käyttää asiatekstissä? Mielestäni joskus suositeltu "napsauttaa" on kovin keinotekoinen ja ehkä jopa hassun rivo. Klikkaaminen on jo vakiintunut termi, mutta onko se edelleenkään hyvää suomea? Entä skrollaaminen? Vierittäminen on hyvää suomea, ja yleensä aika selkeä ja ymmärrettävä, mutta käytännössä ihmiset kuitenkin nykyään puhuvat skrollaamisesta, jolloin tulee myös heti selväksi, että mitä vieritetään, eli vieritetään esimerkiksi selaita tai sovelluksen näkymää eikä esimerkiksi tukkia. Sopiiko se jo asiatyyliin vai ei? Kun kirjoittaa skrollata, niin varmaan tulisi suosia muotoa skrollata eikä scrollata, vai kuinka?

2 vastausta

Mutkattominta on käyttää ehdottamiasi, käyttäjäyhteisössä jo vakiintuneita, sanoja. Ymmärrettävyys on yhtä tärkeää kuin oikeakielisyyskin. Ymmärrettävyyden rajoilla ei pidä ruveta kikkailemaan. Käytännön ihmiset ovat toimineet näin ehkä aina.

Kommentit (0)
12.11.201310:00
8323
73

Mainittakoon heti alkuun, että tämä vastaus on lähinnä mielipide ja olisi siksi parempi julkaista kommenttina, mutta pelkkää kysymystä ei näköjään ole mahdollista kommentoida, joten tässäpä tämä "vastaus".

Mielestäni hyvää suomea on kielen käyttäminen mahdollisimman ymmärrettävästi.

Jos halutaan sanoa, että jokin asia pitäisi valita tietokoneen näytöltä osoittamalla sitä hiiren kursorilla ja painamalla sitten hiiren ensisijaiseksi määriteltyä painiketta, niin tätä toimenpidettä kuvaavista sanoista parhaiten tunnettu lienee tosiaan tuo klikkaaminen. Tilanne voi kyllä muuttua nopeastikin, kun kosketusnäytöt yleistyvät.

Skrollaaminen onkin jo vaikeampi tapaus, koska se ei vielä liene yhtä tunnettu, kuin klikkaaminen, mutta en kyllä pidä koko sanaa kovin hyvänä tuohon tarkoitukseen millään kielellä. Vierittäminenhän tarkoittaa alunperin jonkin siirtämistä maata tai muuta alustaa vasten pyörittämällä. Tietokoneen ruudulla näkyvissä olevan osan siirtäminen olisi pikemminkin liu'uttamista, mutta se termi on jo varattu ruudulla olevien liukusäätimien säätämiseen. Siksi käytän ainakin toistaiseksi vierittämistä, kunnes jokin parempi sana yleistyy.

 

Kommentit (1)
käytän itse rullaamista; aika monella on hiiri, jossa on rulla, ja rullaa ylös / alas o... käytän itse rullaamista; aika monella on hiiri, jossa on rulla, ja rullaa ylös / alas on minusta yksiselitteinen tässä asiayhteydessä. nekin joilla ei rullallista hiirtä ole, tajunnevat välittömästi, vai?
12.11.2013 10:39 Mika Suominen 21363

Vastauksesi