Voiko julkisesta vessasta saada jonkun taudin, jos istuinrenkaalle ei laita...

Voiko julkisesta vessasta saada jonkun taudin, jos istuinrenkaalle ei laita...

Voiko julkisesta vessasta saada jonkun taudin, jos istuinrenkaalle ei laita vessapaperia suojaksi? Ja onko paperin laittamisesta muutenkaan mitään hyötyä?
Kiitos vastauksesta!

Vastaus

Vessanpönttö on kova ja kylmä, ei mitenkään otollinen pinta bakteereiden ja virusten mellastaa. Tautien tarttuminen pytyltä onkin äärimmäisen harvinaista.

Esimerkiksi sukupuolitauteja aiheuttavat pöpöt kuolevat melko pian jouduttuaan ruumiin ulkopuolelle. Niiden saaminen vaatii myös kontaktia iholle ja/tai limakalvoille. Pikkuriikkinen, mutta silti epätodennäköinen mahdollisuus saada sukupuolitautia aiheuttava virus tai bakteeri on kenties silloin, jos kaikki seuraavat seikat toteutuvat: 1) sattuu niiaamaan pöntölle muutaman minuutin sisällä siitä, kun tautia kantava ihminen on käynyt vessassa, 2) istuu täsmälleen samaan kohtaan kuin edeltäjäsi ja 3) iho on juuri tuolta kohtaa rikki.

Norovirus on ehkä ainoa taudinaiheuttaja, joka voisi tarttua pöntölle istumisesta. Tuo ilkimys tosin hyppää päälle helposti mistä tahansa kosketuspinnasta: pöntön reunuksesta, lavuaarista, kädensijoista… Noro elää pinnoilla hyvän tovin, ei virusta tarvita paljonkaan, kun se jo tarttuu. Siksipä noroa tuskin välttää vuoraamalla renkaan paperilla. Mahataudin kun voi vessassa käydessä saada miltä tahansa pinnalta.

Myös vaatetäin saattaa kuulemma saada vessasta.

Silmin nähden siistin pytyn edessä varotoimet ovat jokseenkin turhia. Mutta jos haluaa nipistää tautiriskin mahdollisimman pieneksi, kannattaa ennemmin sipaista istumarinkula vaikkasta desinfioivalla liinalla – ja pestä ja kuivata kädet huolellisesti istunnon jälkeen.

Itse asiassa on hiljattain tutkittu, että esimerkiksi kännykässä tai tietokoneen näppäimistöllä muhii enemmän bakteereita kuin vessarenkaalla. Kotioloissa tiskirätti on varsinainen ällötys. Jopa keittiössä käytössä olevilla leikkuulaudoilla on enemmän pöpöjä kuin pyllöttävän pyllyn alusella. Julkisissa vessoissa likaisimpia paikkoja ovat pöntön vetonuppi, vesihana ja ovenkahvat.

Terve iho on mainio vastus taudinaiheuttajille. Pöntölle voi aikasta huoletta istua, jos haavoja ei ole, eivätkä sukuelimet kosketa reunoja. Turvallisinta on siis istahtaa ihan normaalisti.

Seuraavalle vierailijalle jättää mukavammat oltavat, jos vessan vetää pöntön kansi alhaalla. Läppä auki bakteereita leviää pisaroiden mukana ilmaan.

Lähteet:
Minkälainen vessatyyppi olet? (Ilta-Sanomat, 9.11.2000)
Puhdas, puhtaampi, vessa (Helsingin Sanomat, 27.6.1998)
Torsti tietää (Helsingin Sanomat, 27.4.2003)
http://www.iltasanomat.fi/seksi-parisuhde/art-1288392563357.html
http://www.tohtori.fi/?page=4702652&id=6323124
http://www.straightdope.com/columns/read/1598/what-diseases-can-you-catc...
http://www.askdoctork.com/do-public-toilet-seats-pose-a-health-risk-2012...
http://www.iltalehti.fi/terveys/2012010315036749_tr.shtml
http://www.mtv3.fi/koti/arki/artikkeli.shtml/2012/01/1485854/tassa-ovat-...
http://www.avainapteekit.fi/oma-terveys/haavanhoito-ja-hygienia/tassa-on...

Kommentit (0)

Vastauksesi