Voiko jollekin tietylle naiselle olla todennäköisempää saada joko tyttö tai...

Voiko jollekin tietylle naiselle olla todennäköisempää saada joko tyttö tai...

Voiko jollekin tietylle naiselle olla todennäköisempää saada joko tyttö tai poika? Voiko siis olla jokin fyysinen/hormoneissa/tms syy, miksi nainen odottaisi todennäköisemmin jompaakumpaa?

Vastaus

Kiitos kysymyksestä.

Asiaa on itseasiassa tutkittu niin ihmisissä kuin eläinpopulaatioissa. Periaatteessahan siittiö määrää kummaksi sukupuoleksi alkio kehittyy. Mutta asia ei ole aivan näin yksinkertainen, nimittäin sukupuoleen vaikuttavat myös muut asiat.

Tutkimuksissa on havaittu, että stressaantuneet naiset saavat todennäköisemmin tyttövauvan. Toisin sanoen korkea stressihormonien määrä veressä vähentää todennäköisyyttä saada poikavauva. Stressihormonien ja kortisolin korkea taso saattaa vaikuttaa munasoluun siten, että miespuolisen siittiön on helpompi tunkeutua munasoluun. Miten tämä käytännössä toimii ei ole vielä selvillä.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että äidin ravinnolla, turvallisuuden tunteella, sosiaalisella ja taloudellisella asemalla on vaikutusta tulevan lapsen sukupuoleen.

Tutkimukset viittaavat myös siihen, että johtavassa asemassa olevat naiset / naaraat saavat enemmän poikalapsia. Tutkijoiden keskuudessa alkaa vaikuttaa yksimielisyys siitä, että korkeat testosteronitasot ja vastaavasti matalat gonadotropiinitasot jommassakummassa vanhemmassa johtavat poikalapsen syntymään. Myös äidin ikä sekä synnytyksien määrä vaikuttaa hormonien määrään. Vanhempi äiti saa todennäköisemmin tytön, samoin usein synnyttänyt.

Lähteet:¨
http://www.mtv3.fi/uutiset/ulkomaat.shtml/tutkimus-stressaantuneet-naise...
http://ohjelmaopas.yle.fi/artikkelit/tiede/tiedeuutiset/aidin-ruokavalio...
http://www.smh.com.au/lifestyle/life/baby-girls-linked-to-stress-study-2...
http://www.nzherald.co.nz/nz/news/article.cfm?c_id=1&objectid=10371509
http://www.dailymail.co.uk/news/article-138109/Why-bold-women-likely-son...

Vähemmän vakavaa:
http://www.mtv3.fi/helmi2005/tulosta.shtml/436332

Kommentit (0)

Vastauksesi