Voiko jokamiehenoikeudella mennä toisen maalle metallinpaljastimella etsimään...

Voiko jokamiehenoikeudella mennä toisen maalle metallinpaljastimella etsimään...

Vastaus

Tällainen aarteenetsintä metallinilmaisimen avulla on yllättävän suosittu harrastus: harrastajia on Suomessa noin 2000, heillä on mm. oma yhdistys ja aktiivinen nettifoorumi (www.aarremaanalla.com). Alan harrastajat puhuvat ”piippailusta”, ja metallinilmaisinta kutsutaan myös miinaharavaksi tai ”piippariksi”.

Suomessa on sikäli hyvä tilanne moneen muuhun maahan verrattuna, että metallinilmaisinta voi käyttää maastossa yleensä ilman erillistä lupaa. Monessa maassa, kuten esimerkiksi Ruotsissa ja Virossa, piippailu on luvanvaraista. Metsässä metallinpaljastinta voi käyttää jokamiehen oikeudella vapaasti, eikä kaivamiseenkaan tarvita maanomistajan lupaa. Toisen maata ei saa kuitenkaan kaivaa niin että se muuttuu ulkonaisesti alkuperäisestä tai aiheuttaa vahinkoa. Yleisillä paikoilla, kuten rannoilla, voi myös käyttää piipparia ja kaivaa ilman erillistä lupaa. Luonnonsuojelualueilla voi myös etsiä aarteita, mutta kaivamiseen tarvitaan lupa. Pelloilla liikkumisoikeuksia on rajoitettu; etsintään ja kaivamiseen tarvitaan aina maanomistajan lupa. Toisen pihamaalle ei myöskään saa mennä piippailemaan, sillä se kuuluu kotirauhan piiriin. Tunnetulla muinaisjäännöksellä ei missään nimessä saa etsiä metallia ilman lupaa.

Mitä voi löytää?
Erilaiset roskat ja metalliromu ovat varmasti yleisin löytö, mutta taitava käyttäjä voi vähentää niidenkin määrää laitetta säätämällä sekä ääniä ja mittaria tulkitsemalla. Uimarannoilta voi löytyä pullonkorkkien lisäksi kolikoita ja jopa sormuksia. Maatilojen pelloilta löytyy eniten rautanauloja, mutta voi maan kätköistä paljastua myös mielenkiintoisia työkaluja ja heloja. Metsästä voi löytyä esimerkiksi sotamuistoja, kuten hylsyjä, kranaatinsirpaleita tai musketinkuulia. Näiden lisäksi vastaan voi tulla vanhoja kolikoita, koruja, kelloja tai muita mielenkiintoisia esineitä, parhaassa tapauksessa jopa kätkettyjä aarteita.

Saako löytäjä pitää?
Mikäli maanomistajalta täytyy kysyä lupa, niin kannattaa jo pelkästään väärinkäsitysten välttämiseksi samalla sopia saaliinjaosta tai siitä että sitä ei jaeta.

Löydettyjen esineiden suhteen pätee 100 vuoden sääntö. Alle 100-vuotiaat tavarat kuuluvat löytötavaralain piiriin. Löytötavaralain mukaan alle 100 vuotta vanhan esineen saa löytäjä pitää, jos sen arvo on alle 20 euroa tai jos sillä ei ole ilmeistä tunnearvoa (esim. kaiverrus). Yli 20 euroa maksavat esineet tulee toimittaa löytötavaratoimistoon. Niistä voi saada joko löytöpalkkion tai sitten ne voi 3 kk kuluttua lunastaa säilytyskuluja vastaan.

Mikäli sattuu löytämään yli 100 vuotta vanhan esineen, on kyse muinaismuistosta. Tällaisissa tapauksissa täytyy välittömästi ottaa yhteys Museovirastoon, tai sitten toimittaa esine sellaisenaan (puhdistamattomana) ja löytöpaikkaa koskevin tiedoin varustettuna Museovirastolle. Mikäli esine lunastetaan, siitä maksetaan kohtuullinen korvaus tai joskus jopa löytöpalkkio.

Tienaako metallinetsinnällä?
Harvemmin metallinetsijä pääsee rikastumaan, mutta välillä löytyy mahtavia aarteita joista on maksettu kunnon löytöpalkkio. 1990-luvulla esimerkiksi löydettiin mittava rahakätkö Kosken kunnan lähistöltä, ja kätkön löytäjät saivat löytöpalkkiona 58 000 markkaa. Briteissä taas on eräs eläkeläinen löytänyt aarteita yli 500 000 punnan edestä. Mutta nämä ovat näitä Hannuhanhia tai alansa huippuja, tavallinen harrastaja joutuu tyytymään pienempiin saaliisiin. Moni piippari ei myöskään halua luopua löytämistään aarteista. Rahaa tärkeämpi taitaa monelle kuitenkin olla itse harrastus ja keräily.

Lähteitä ja lisätietoa:
Metallinilmaisin ja arkeologiset kohteet (Museovirasto): http://www.nba.fi/fi/kulttuuriymparisto/arkeologinen_kulttuuriperinto/me...
Metallinetsijät maastossa ja museossa (Artefacta esinetutkimusverkosto):
http://www.artefacta.fi/uutiset/metallinetsijat_maastossa_ja_museossa.html
Aloittelijan muistilistaa ja kysymyksiä (Aarremaanalla.com): http://www.aarremaanalla.com/foorumi/viewtopic.php?t=4641&sid=045cce2daa...
Jokamiehenoikeudet: http://www.ymparisto.fi/download.asp?contentid=25601&lan=f
Muinaismuistolaki (Finlex.fi): http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/1963/19630295
Kuunnellaan maata (Vantaan Lauri): http://www.vantaanlauri.fi/arkisto/2009/2009-10-29/paivaelamaa/Kuunnella...
Aarteita etsimässä (Magneettimedia): http://www.magneettimedia.com/?p=6148
Eläkeläinen rikastui metallinpaljastimen avulla (Iltalehti): http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/2010042111517295_ul.shtml
Kun malminetsijä törmäsi aarteeseen (Yle): http://yle.fi/uutiset/kun_malminetsija_tormasi_aarteeseen/1845938
Malminetsijä aarrejahdissa (mtv3.fi): http://www.mtv3.fi/uutiset/45min/jaksot.shtml?730458
Metallinilmaisin löytää ehkä aarteen (Kauppalehti.fi): http://www.kauppalehti.fi/5/i/talous/uutiset/avoinarkisto/index.jsp?xid=...
C. Scope metallinilmaisimet: http://www.macgunell.fi/cscope/index.htm

Kuuntele myös:
Tästä elämästä. Aarteenetsintää (Yle Areena): http://areena.yle.fi/radio/1513936

Kommentit (0)

Vastauksesi