Voiko ihminen koskaan oppia lausumaan vierasta kieltä täysin sujuvasti?

Voiko ihminen koskaan oppia lausumaan vierasta kieltä täysin sujuvasti?

Vai onko ihmisten puheentuotantoon liittyvissä elimissä jonkinlaisia geneettisiä eroja alueellisesti vaihdellen niin, ettei vaikkapa eurooppalainen pysty lausumaan täysin natiivinkaltaisesti joitain arabian tai heprean tai muun vastaavan kielen sanoja?

2 vastausta
23.11.201922:35
28575
15

Täytyypä miettiä ensin, mitä ymmärretään vieraalla kielellä. Onko se siis jokin muu kieli kuin ao:n äidinkieli, vai jotain muuta.

Meillä on suvussa 17-vuotias, joka on kasvanut kaksikielisessä kodissa, siis vanhemmilla on eri äidinkieli ja he puhuvat keskenään miehen äidinkieltä ja kumpikin on puhunut lapselle omaa kieltään.

Perhe asuu kolmannessa maassa, jossa on neljä virallista kieltä. Lapsi on syntynyt em. maassa.

Maa ei ole kummankaan vanhemman synnyinmaa, mutta he ja lapsi ovat kaikki sen maan kansalaisia.

Lapsi puhuu täydellisesti molempien vanhempiensa äidinkieltä, sekä yhtä nykyisen maansa neljästä virallisesta kielestä, jolla kielellä hän on käynyt koulunsa. 

Kummankaan vanhemman äidinkieli ei ole yksikään em. valtion virallisista kielistä, joista he puhuvat sujuvasti samaa kuin lapsikin, virallisessä käytössä.

Lisäksi kaikki puhuvat vielä sujuvasti erästä neljättä kieltä, joka ei ole mikään valtion virallisista kielistä.

Mies ei osaa vaimon äidinkieltä, mutta sen sijaan sujuvasti erään neljännen valtion kieltä, jossa oli töissä.

Ts. on mahdollista oppia puhumaan vierasta kieltä kuin natiivi, mutta mielestäni se edellyttää jatkuvaa oleskelua joko em. maassa tai paikassa, jossa kieltä on mahdollista puhua natiivien kanssa usein, mieluiten päivittäin. Ja mitä nuorempana kielen oppii, sitä helpompaa se on ja sitä paremmin se säilyy.

Aksentit - siskoni on asunut vuodesta 1965 alkaen Ruotsissa, ja puhuu sitä täydellisesti sanaston ja kielen rakenteen kannalta. Silti ihmiset huomauttelevat hänelle, että hän ei kuulemma edelleenkään osaa riittävän hyvin sj-ääntämyksen suhauttamista. Itse aksentti on hyvinkin norrlantilainen. Samoin ruotsalaiset ovat sitä mieltä, että kuningatar Silvian ruotsin kielen taito on puutteellinen.

Aivoissa voi hyvinkin olla eroja sen mukaan, miten paljon joku on kielellisesti lahjakas ja joku ei. 

Ääntämisessä saa tosiaan tehdä töitä, jos aikoo saada kielen aidoksi tai edes ymmärrettäväksi. Sain päähäni ruveta opiskelemaan niitä xhosa-kielten naksahduksia, jotka ovat selvästi kuultavissa esim. Miriam Makeban laulussa Pata pata - opin mielestäni ne naksaukset, mutta en millään sitä, miten ne saa liitetyksi kielen muihin äänteisiin ja konsonantteihin. 

Kommentit (0)
23.11.201920:42
19409
10

Sujuva puhe ja se että puhujaa pidetään äidinkielisenä puhujana ovat hyvin kaukana toisistaan. Moni ihminen puhuu jotain toista kieltä täysin sujuvasti vaikka ääntämisessä olisikin selvästi erottuva aksentti.

Olisi aika ihmeellistä jos vieraan kielen lausuminen olsii mitenkään alueellisista geeneistä kiinni.

EDIT: Ajatelkaapa adoptiolapsia. Tiedättekö yhtään aluetta maailmassa jolta adoptoidut pikkulapset eivät olisi oppineet puhumaan adoptiovanhempiensa kieltä sujuvasti (riippumatta siitä mitä sujuvuudella tarkoitetaan)? Jos geneettisiä eroja olisi, se tulisi ihan varmasti esiin adoptiolapsilla.

Kommentit (2)
Olisiko niin, että kysyjä halusi enemmänkin tietää, onko ihmisten välillä geneettis... Olisiko niin, että kysyjä halusi enemmänkin tietää, onko ihmisten välillä geneettisiä eroja kielten ääntämyksen suhteen. Elikä onko esimerkiksi suuontelon rakenne ja aivojen toiminta erilaista eri puolilla maapalloa, kielestä tai sen morfologiasta riippuvaa.
23.11.2019 20:55 Olav K 281
Näin minäkin kysymyksen ymmärsin ja mielestäni juuri siihen vastasin. Olisi aika ihmee... Näin minäkin kysymyksen ymmärsin ja mielestäni juuri siihen vastasin. Olisi aika ihmeellistä jos se olisi geeneistä kiinni.
23.11.2019 21:15 Telttu Ella 19409

Vastauksesi