Voiko ihminen joka on vegetaristi, eli siis kasvissyöjä, syödä lihansyöjä...

Voiko ihminen joka on vegetaristi, eli siis kasvissyöjä, syödä lihansyöjä...

Voiko ihminen joka on vegetaristi, eli siis kasvissyöjä, syödä lihansyöjä kasvin? Kaverini haluaisi tietää vastauksen ristiriitaiseen kysymykseen.

Vastaus

Pahoitteluni vastauksen viipymisestä - se oli hautautunut iGS:in uumeniin, koska en heti kysymystä varatessani ehtinyt naputella vastausta valmiiksi.

Kysymys on mielenkiintoinen ja kuulunee omantunnonkysymysten sarjaan. Olen itse vegaani (=kasvissyöjä joka ei käytä ravinnossaan mitään eläinperäisä tuotteita, kuten munia tai maitoa) enkä näkisi periaatteellista ongelmaa lihansyöjäkasvin syömisessä - tietenkin mikäli kasvi olisi myrkytön. Kasvihan ei itsessään kuitenkaan ole eläinkunnan edustaja, vaikka hankkiikin ravintonsa muusta kasvikunnasta poikkeavalla tavalla. Kasvissyöntiin vaikuttavat yleensä (terveyssyiden ohella) eettiset syyt: esimerkiksi tuotantoeläinten olot ja yleensä eläinten teurastus ihmisravinnoksi. Lihansyöjäkasvi ei tämänhetkisen tietämyksen mukaan kykene tuntemaan kipua tai pelkoa, toisin kuin esimerkiksi teurassika.

Toisaalta joillekin kasvissyöjille lihansyöjäkasvin käyttö ravintona voisi tuntua ristiriitaiselta, koska siinä välillisesti hyödynnetään eläimiä ravinnoksi. Kaikki kasvit kuitenkin käyttävät tietyllä tapaa välillisesti eläinperäistä ravintoa sikäli, että maaperän humus koostuu orgaanisesta - siis eläin- ja kasviperäisestä - aineesta. Lisäksi eläinten lanta on yleinen lannoitusaine viljelyssä - tiukimman tulkinnan mukaan minun tulisi siis varmaan vegaanina välttää myös eloperäisellä lannoitteella kasvatettuja kasviksia ruokapöydässäni!

Eettisistä syistä johtuva kasvissyönti on henkilökohtainen päätös, ja myös kasvissyönnin aste on siis henkilökohtaisesti määritettävissä. Jos lihansyöjäkasvit noin yleensä kiinnostavat, kannattaa katsoa niihin keskittynyttä sivustoa http://www.lihikset.net/ - ehkäpä lihansyöjäkasviharrastajillakin olisi oma näkökulmansa kysymykseen!

Kommentit (0)

Vastauksesi