Voiko hätänumeroon lähettää tekstiviestiä, jos ei jostakin syystä pysty...

Voiko hätänumeroon lähettää tekstiviestiä, jos ei jostakin syystä pysty...

Vastaus

Ei voi. Yleinen hätänumero 112 on tarkoitettu vain puhuttua hätäilmoitusta varten.

Hätäilmoituksen tekeminen tekstiviestillä on mahdollista, mutta pienen vaivan takana. Kuurot voivat tilata Kuulonhuoltoliitosta tai Kuurojen liitosta listan Suomen hätäkeskuksista ja puhelinnumeroista, joihin on mahdollista lähettää tekstiviesti. Lista ei ole julkinen. Numerot ovat tarkoitettu vain niille, jotka eivät pysty puhelimessa asiaa toimittamaan. Jos kuulee, tulee käyttää normaalia hätänumeroa 112. Suomessa on 15 hätäkeskusta ja jokaisella oma numeronsa. Tekstiviestillä voi hälyttää apua, mutta ei yleisestä hätänumerosta.

Kysyjä saattaa miettiä myös tilannetta, jossa puhuminen ei ole mahdollista. Hätäilmoitus täytyisi tehdä, mutta ääneti. Tällainen voisi olla vaikka jokin panttivankitilanne. Tai ehkä jonkinlainen uhkaava asetelma, jossa ei voi ilmaista itseään puhumalla puhelimeen. Tuolloinkin voi vain soittaa yleiseen hätänumeroon 112 ja jättää puhelimen auki. Kyseessä on ns. ”kylmä soitto”. Hätäkeskuksen päivystäjä kuuntelee taustalta kuuluvia ääniä ja tekee sen pohjalta riskiarvion, jonka perusteella paikalle lähetetään apua. Puhelin jäljitetään operaattorin avulla. Hälytyskeskuksella on oikeus tehdä hätäpaikannus puhelimesta.

Kuurojen suhteen tuo hätäilmoituksen tekeminen on hieman mutkikasta. Puhelimeen voi tallettaa oman alueen numeron. Hankaluutta aiheuttaa se, että samaan numeroon ei voi laittaa hätäilmoitusta toisen hätäkeskuksen alueelta. Hätäkeskuksen sivuilta löytyy kuntaluettelot eri aluehälytyskeskusten paikkakunnista. Lomamatkalle Lappiin täytyy kaivella mukaansa Lapin hätänumero. Helsingin numerosta ei siellä ole erityistä hyötyä.

EU:n puolelta on tullut vaatimus myös tekstiviestillä tapahtuvaa hätäilmoituksen tekoa varten. Tulevaisuudessa lienee mahdollista myös yleiseen hätänumeroon tehtävä tekstiviesti-ilmoitus. Hankkeen aikataulu on kuitenkin vielä epäselvä. Tähän liittyy myös koko turvallisuussektorin yhteisen järjestelmän luominen. Poliisi, pelastus, sosiaali- ja terveystoimi pitäisi löytyä saman numeron takaa.

Hätäkeskukset eivät ole erityisen innoissaan tekstiviestipalvelun kehittämisestä. Hätäkeskuksen näkemys on, että tekstiviestipalvelun myötä häiriöviestejä lähetettäisiin melkoisesti. Jo pelkästään puhelimen kanssa tulee hätäkeskuksiin turhia puheluita. Hätäkeskukseen tehtävä häiriösoitto on rangaistava teko.

Netistä siis löytyy osoitteista:

http://www.112.fi/
http://www.kuulonhuoltoliitto.fi/index.php?lk_id=19
http://www.kl-deaf.fi/

Kommentit (0)

Vastauksesi