Voiko eduskuntavaali ehdokas esiintyä virallisissa vaalimainoksissa taiteilijanimellä

Voiko eduskuntavaali ehdokas esiintyä virallisissa vaalimainoksissa taiteilijanimellä

esim. Masa Meikeläinen tai Matti "Masa" Meikeläinen

Vastaus

Ei vaalilaki ainakaan tarkemmin puutu tähän. Ehdokaslistojen yhdistelmän laatimisesta todetaan kyllä mm. seuraavaa: "Jokaisesta ehdokkaasta merkitään yhdistelmään numero, nimi ja arvo, ammatti tai toimi enintään kahta ilmaisua käyttäen sekä muissa kuin kuntavaaleissa kotikunta. Ehdokkaan etunimen rinnalla tai sen sijasta voidaan käyttää ehdokkaan yleisesti tunnettua puhuttelunimeä tai etunimeä lyhennettynä. Muita tietoja ehdokkaasta ei saa merkitä, paitsi jos ne ovat tarpeen henkilöllisyyden täsmentämiseksi. Yhdistelmään ei merkitä henkilötunnuksia." Ehdokaslistojen yhdistelmä tarkoittaa paikallisen vaaliviranomaisen laatimaa eri puolueiden ilmoittamista ehdokkaista koottua listaa.

Oikeusministeriön Vaalit.fi-sivustolla ei myöskään suoraan kielletä taiteilijanimen tai muun kutsumanimen käyttöä: "Vaalinäkyvyys on ehdokkaan kekseliäisyydestä ja käytettävissä olevista resursseista kiinni. Vaalimainontaa voidaan toteuttaa esimerkiksi sanoma-, ilmaisjakelu- ja aikakauslehdissä, radiossa, televisiossa sekä tietoverkoissa ja muissa viestintävälineissä, ulkomainontana, vaalilehtien, esitteiden ja muun painetun materiaalin muodossa sekä vaalitilaisuuksia järjestämällä." Lähinnä annetaan ohjeita vaalimainonnan käytännön järjestelyistä. Tietosuojavaltuutettu taas muistuttaa henkilötietojen asianmukaisesta käsittelystä vaalityössä.

Oman harkinnan mukaan mainokseen voinee siis liittää lempinimen tai taiteilijanimen. Kunhan tietää mitä tekee: onko se järkevää, onko tunnistettavuus riittävä, onko taiteilijanimi jopa tutumpi kuin ehdokkaan ristimänimi. Vastaaja yritti muistella esimerkiksi Pertti "Veltto" Virtasen vaalimainontaa vuoden 1995 eduskuntavaaleissa. Miten mahtoi Veltto esittäytyä tuolloin mainoksissaan?

 

 

Kommentit (1)
Vastaaja muisteli vuoden 1995 vaalimainontaa. Pertti (Veltto) Virtanen oli kansanedustajan... Vastaaja muisteli vuoden 1995 vaalimainontaa. Pertti (Veltto) Virtanen oli kansanedustajana sekä 1995 - 1999 että 2007 - 2015 (lähde: www.eduskunta.fi). Kirjastossa on tiettävästi käytettävissä muitakin tietolähteitä kuin oma muisti. Kannattaisiko selailla tuoreimpia vaalimainoksia, tältä vuosisadalta? Eduskunnan verkkosivujen henkilöluettelossa on vain virallinen puhuttelunimi.
12.4.2019 14:09 Sten Borg 13126

Vastauksesi