Voiko digitaalipiano olla epävireessä?

Voiko digitaalipiano olla epävireessä?

2 vastausta

Digitaalipianoita ei tarvitse erikseen virittää, niiden sisäänrakennetut ominaisuudet huolehtivat virityksestä automaattisesti. Monissa digitaalipianoissa on lisäksi erilaisia viritysohjelmia. Käytännössä digitaalipianon ei pitäisi voida olla epävireessä vaan digitaalitekniikka huolehtii asiasta automaattisesti. 

Kommentit (0)
29.05.201810:34
7361
54

Digitaalipianoissa on oskillaattori, joka määrää näytetaajuuden. Jos tuossa taajuudessa on poikkeamaa, se vaikuttaa suoraan myös soitettavien äänten korkeuksiin.

Sähköisten instrumenttien alkuaikoina taajuusvirhe oli oikeasti ongelma ja soittimia jouduttiin virittämään. Digitaalitekniikkaan siirryttäessä 1970-luvulla taajuuden tarkkuus parani, kun kideoskillaattorit halpenivat ja yleistyivät käytössä.

Nykyään yleisesti käytössä olevat kideoskillaattorit ovat varsin tarkkoja: poikkeama lämpötilan mukana on muutamia kymmeniä miljoonasosia eli lyhennettynä ppm. Sävelasteikon yksiköissä esimerkiksi 30 ppm on puoliaskeleesta noin puolikas tuhannesosaa. Niin pientä heittoa ei hyvälläkään sävelkorvalla pysty erottamaan.

Kideoskillaattori vioittuu harvoin niin, että sen taajuus menisi merkittävästi pois kohdaltaan. Sen sijaan koko laite lakkaa toimimasta.

Kokonaan eri asia on sitten se, että monessa musiikin lajissa poiketaan tavanomaisesta tasavireisestä asteikosta, kun halutaan esimerkiksi tuottaa liukumisia tai hallittua vibratoa, puhtaita intervalleja ja sointuja tai soitetaan itämaista musiikkia, jossa on mikrotonaliikkaa. Myös kirkkourkujen viritys on usein hienosäädetty vähän erilaiseksi kuin tasavireinen asteikko, jotta saadaan aikaan tietyt soinnut puhtaampina.

Uusissa digitaalisissa pianoissa on usein mahdollisuus valita erilaisia viritysjärjestelmiä, mutta niiden avulla jatkuva yksittäisten äänten korkeuden hienosäätö on kohtuuttoman hankalaa. Tähän on erilaisia ratkaisuja, kuten keikkapianoissa ja syntetisaattoreissa vasemman laidan pyörövipu (pitch wheel).

 

Kommentit (0)

Vastauksesi