Voiko alle 18-vuotias ostaa ykkösolutta?

Voiko alle 18-vuotias ostaa ykkösolutta?

Sellasta tuli tässä mieleen, että kun menee kauppaan ja ostaa I-olutta (jossa on jotain 2,6% alkoholia) tai siideriä (jossa on jotain enintään 0,6% alkoholia) tai kotikaljaa ja on alle 18-vuotias, niin saako niitä laillisesti ostaa? Joskus olen saanut ostettua niitä ja joskus taas en, mutta esim. III-kaljaa en ole saanut ostettua kaupasta. Eli miten on? Onko kaikissa alkoholijuomissa se 18 vuoden ikäraja vai vaan yli 2,6% juomissa?

Vastaus

Alkoholilaissa tarkoitetaan alkoholipitoisella aineella sellaista ainetta tai tuotetta, joka sisältää enemmän kuin 2,8 tilavuusprosenttia etyylialkoholia. Periaatteessa kauppa saa siis myydä alle 2,9-prosenttisia alkoholijuomia alaikäisille.

Kaupat voivat kuitenkin itse päättää, myydäänkö alaikäisille minkään verran alkoholia sisältäviä juomia, edes ykkösolutta tai mietoa siideriä. Ks. jälkimmäisenä lähteenä oleva lehtijuttu.

 

Kommentit (1)
Tämä vastaus ei itse asiassa pidä paikkansa, edes vuonna 2002, kun vastaus alun perin a... Tämä vastaus ei itse asiassa pidä paikkansa, edes vuonna 2002, kun vastaus alun perin annettiin. Alkoholiasetukseen lisättiin 16 §:ään muutos vuonna 1997, jossa todetaan, että "Vähintään 1,2 ja enintään 2,8 tilavuusprosenttia etyylialkoholia sisältävää juomaa ei saa myydä henkilölle, joka on kahdeksaatoista vuotta nuorempi." Ajantasainen alkoholiasetus löytyy alla olevasta linkistä: http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1994/19941143#L4 Ts. ainoastaan alle 1,2 % etyylialkoholia sisältäviä juomia voi myydä vähittäismyynnissä alle 18-vuotiaille. Valviran suosittaa, ettei näitäkään myytäisi alle 18-vuotiaille, mutta tähän ei ole laillista estettä.
23.8.2014 13:31 Andy B 0

Vastauksesi