Voidaanko ukkosilman aikana ottaa potilaasta magneettikuvia?

Voidaanko ukkosilman aikana ottaa potilaasta magneettikuvia?

3 vastausta
22.09.201411:17
3155
18

Salamanisku suoraan magneettikuvauslaitteen jäähdyttimeen saattaa aiheuttaa laitteen hajoamisen ja magneetin jäähdytykseen käytettävän heliumin karkaamisen. Ankarat sääolosuhteet saattavat aiheuttaa myös sähkökatkoksia, jotka voivat aiheuttaa laitteen tai sen osan rikkoutumisen. Sähkökatkoksen päätyttyä laitteen palautuminen toimintakuntoiseksi vie ylimääräistä aikaa ja heliumin kulutus kasvaa.

Vakaviin sääolosuhteiden muutoksiin tulee varautua varajärjestelmin. Laitteen käyttöä kannattaa välttää, mikäli ukkosmyrskyt ovat mahdollisia.

Kommentit (0)
25.09.201415:12
3155
16

Ellun Kana taisi ansiokkaasti vastata asian vierestä :)

Tähän tarvittaisiin nyt melkein insinööriä vastaamaan, mutta hetkosen tutkittuani selvisi ainakin seuraavaa:

Mikään esine ei houkuttele salamaa, ellei se pääse maahan sen esineen kautta. Magneetti ei houkuttele salamaa, ellei se ole maassa, kytketty maahan tai sitä pitele sateessa kastunut ihminen keskellä avointa peltoa. Sama koskee mitä tahansa metallinpalaa.

Magneettikuvauslaite sijoitetaan suojattuun huoneeseen, joka muodostaa Faradayn häkin. Häkin sisäpuolella oleva sähkömagneettisen kentän lähde ei vaikuta häkin ulkopuolella, ja sähkömagneettinen kenttä ei pääse häkin ulkopuolelta sen sisäpuolelle. Laite sijoitetaan häkkiin, jotta ulkopuolelta tulevat häiriöt (esim. radioaallot) eivät häiritse kuvaustulosta.

Lyhyestä virsi kaunis, eli kyllä voi.

Kommentit (0)
24.09.201421:41
16740
8

ansiokas vastaus, joka kuitenkin (heliumia lukuunottamatta) sopisi varmaan mihin isokokoiseen sähkölaitteeseen tahansa vaikkapa juuri sairaalassa. olisikohan kysyjällä ollut kuitenkin mielessä, josko a) salaman sähköpurkaus vaikuttaisi kuvan onnistumiseen tai b) magneettikuvauslaite vetäisi magneettisesti salamaa puoleensa? en tiedä vastausta kumpaankaan, tietäisköhän ellun kana ; )

Kommentit (0)

Vastauksesi