Voidaanko stevia-kasvia viljellä yhtä laajalti ja paljon kuin sokeriruokoa ja sokerijuurikasta?

Voidaanko stevia-kasvia viljellä yhtä laajalti ja paljon kuin sokeriruokoa ja sokerijuurikasta?

Vastaus
22.09.201412:08
3922
38

Sokeriruoko on tuotannollisesti maailman suurin viljelyskasvi. Vuonna 2012 Yhdistyneiden kansakuntien elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO arvioi, että sitä viljeltiin noin 26,0 miljoonaa hehtaaria yli 90 maassa, ja sen maailmanlaajuinen sato oli 1,83 miljardia tonnia. Suurin sokeriruo'on tuottaja maailmassa on Brasilia. Muita suurimpia tuottajamaita ovat Intia, Kiina, Thaimaa, Pakistan ja Meksiko.

Maailman suurimmat sokerijuurikkaan tuottajat vuonna 2011 olivat Ranska, Yhdysvallat, Saksa, Venäjä ja Ukraina. Yhdysvalloissa sokerijuurikasta on viljelty 406547 hehtaarin alalla vuonna 2008. Vuonna 2009 sokerijuurikkaan osuus oli 20% maailman sokerin tuotannosta.

Stevia on subtrooppinen kasvi, joka vaatii paljon lämpöä ja mahdollisimman vähän pakkasta, riittävää sademäärää ja paljon auringonpaistetta. Steviaa viljellään kaikkialla maailmassa, mutta merkittävimmin Kiinassa, Paraguayssa, Keniassa ja Yhdysvalloissa. Stevian viljely on lisääntymässä monissa muissakin osissa maailmaa kuten Argentiinassa, Kolumbiassa, Intiassa, Vietnamissa ja Brasiliassa.

Stevian viljely tarjoaa kannattavan sadon tuhansille viljelijöille. Stevia ei korvaa ruokaan käytettäviä sokerikasveja, mutta sitä viljellään lisätienestinä pienemmillä alueilla. Esimerkiksi Paraguayssa steviaa on viljelty jo satoja vuosia, mutta siitä on vasta nyt tulossa taloudellisesti kannattavaa.

Stevian viljely voimakkaassa kasvussa. Koska Stevia on hyvin makeaa, se vaatii vain viidenneksen viljelymaata ja paljon vähemmän vettä, kuin saman verran makeutta sisältävän sokerin raaka-aineen kasvatus. Esimerkiksi Keniassa steviaa kasvatetaan vain kolmannelle viljelysmaata ja muu osa voidaan käyttää muiden kasvien viljelyyn.

 

Kommentit (0)

Vastauksesi