Voidaanko matemaattisesti laskea, mikä on linnun painon yläraja lentämisen kannalta?

Voidaanko matemaattisesti laskea, mikä on linnun painon yläraja lentämisen kannalta?

2 vastausta

Löytämässäni artikkelissa todetaan mm. seuraavaa: "Aktiivisesti ilmaan nousevat ja lentävät linnut ovat keveitä. Teoreettisesti on laskettu, että yli 10-kiloinen lintu ei pysty nousemaan ilmaan koska ilmaan nousemiseen tarvittava energia tuolloin ylittää lihaksiston maksimaalisen suorituskyvyn (maksimaalinen hapenkulutus)"

Asian pystyy siis laskemaan, ainakin teoriassa. Lintu lentää sulkien peittämillä siivillään vahvojen rintalihastensa voimin. Linnun kyynärsiiven poikkileikkaus on alapinnaltaan kovera ja yläpinnaltaan kupera. Kun ilmavirta osuu siiven koveraan alapintaan, sen nopeus laskee ja kohottaa ilmanpainetta siiven alla, jolloin siipi pyrkii nousemaan ylöspäin. Siiven yläpinnalle muodostuu alipaine, ja syntyy nostovoimaa. Monet linnut saavat myös siipiensä kärjillä aikaan nostovoimaa kehittävän pyörteen.
Fysiikan, ja matematiikan hallitsevat voivat siis itsekin laskea lintuun vaikuttavien voimien, sekä hapen-/energiankulutuksen perusteella kuinka massiivinen linnun täytyy olla, ettei sen kannata enää yrittääkään lentämistä.
Järkälemäisiä lentokyvyttömiä lintujahan löytyy maapallon eteläiseltä puoliskolta. Kokonsa puolesta lentäminen olisi näille linnuille mahdotonta.

Erityismaininta loppuun: Kana, joka yleensä mielletään lentokyvyttömäksi, osaa kyllä lentää, mikäli ei ole liian pullea. Vaikka kana onkin jalostettu yleensä maatalouskäyttöön käyskentelemään kanaloissa - sillä on mahdollisuus lentää lyhyitä matkoja fysiikan ja ympäristön näin salliessa.

 

Kommentit (1)
Pelkällä matematiikalla tuo ei tosiaan onnistu, vaan tarvitaan tietoa mm. luiden ja kudo... Pelkällä matematiikalla tuo ei tosiaan onnistu, vaan tarvitaan tietoa mm. luiden ja kudosten tiheyksistä ja kestävyyksistä sekä lihasten maksimaslisesta voimantuotosta.
21.2.2019 08:22 Leo Salminen 4396
18.02.201912:41
79918
42

Luonto ei näy välittävän professorin 10kg säännöstä. Painavin koskaan lentänyt lintu oli Argentavis magnificens, 71kg. Nykyisin elävistä lentävistä linnuista painavimpia ovat kalkkuna 39kg, kyhmyjoutsen 23kg ja isotrappi 21kg.

Kommentit (0)

Vastauksesi