Viking lotto plussalla vai ilman?

Viking lotto plussalla vai ilman?

Jos olen päättänyt sijoittaa Vikinglottoon tietyn määrän rahaa, kannattaako se todennäköisyyksien perusteella sijoittaa perusriveihin vai kannattaako maksaa myös plussanumerosta, kun tavoitteena on mahdollisimman suuri voitto / pieni tappio?

2 vastausta
18.10.201816:50
5993
59

Köpi totesikin jo oleellisimman, eli pienimmän tappion saa, kun ei pelaa ollenkaan. Jos kuitenkin pelaa, niin normaalilla pelillä saa pienemmät tappiot kuin pluspelillä. 

Laskin voitolle odotusarvon sekä plussauksella että ilman. Odotusarvo tarkoittaa keskimääräistä voittoa: kun otetaan tarpeeksi monta pelattua riviä arpeeksi pitkältä aikaväliltä, lasketaan kaikkien voittamat rahasummat yhteen ja jaetaan tasan kaikkien pelattujen rivien kesken, jokainen saa odotusarvon verran rahaan. 

Nykyisellä 25 miljoonan euron päävoitolla normaalin pelin odotusarvo vähetämättä pelin hintaa on 43 senttiä ja plussatun pelin 62 senttiä. Tavallinen peli maksaa 80 senttiä ja plussattu 1,20 €. Kun vähennetään nämä, odotusarvo nettovoitolle on tavallisessa pelissä -37 senttiä ja pluspelissä -57 senttiä. Plussatulla pelillä siis häviää keskimäärin enemmän rahaa kuin tavallisella pelillä. 

Päävoiton suuruus vaikuttaa odotusarvoon, mutta ei pelien keskinäisiin suhteisiin. Plussatulla pelillä häviää keskimäärin 21 senttiä enemmän joka rivillä kuin tavallisella pelillä. 

Eri voittoluokkien todennäköisyydet perustuvat Veikkauksen julkaisemiin todennäköisyyksiin ja voiton suuruuksiin, jotka kummatkin ovat noin-arvoja. Laskelma ei ole siis aivan sentilleen tarkka. 

Käytämäni laskelma löytyy lähteistä, jos jotakuta kiinnostaa. Siinä on aluksi laskettu kaikkien voittoluokkien odotusarvon erikseen ja lopuksi oikean alakulman arvot, joissa kaikki voittoluokat on laskettu yhteen.

Kommentit (0)
17.10.201816:45
79640
49

Veikkaus kertoo Viking-loton pelaamissivulla, että "Plussaamalla voitat lähes kolme kertaa useammin." Joten siis todennäköisyyksien perusteella kannattaa pelata plussanumerokin. Tosin mahdollisimman pienen tappion saat jättämällä kokonaan pelaamatta :)

Kommentit (0)

Vastauksesi