Viivakoodien yms. tarkistusnumerosta

Viivakoodien yms. tarkistusnumerosta

Silmäilin muutamia laskujeni viitenumeroita, viivakoodeja ja "kopio tämä viivakoodi-kenttään" ja huomasin että ns. tarkistusnumero on vain 1 merkin mittainen. Eli siis ilmeisesti se numerokentän viimeinen numero? Netistä löytyy paljonkin ohjeita viitenumeron laskemiseen mutta kun matemaatiikka ei koskaan ole ollut vahvuuteni, ihmettelin vain että olipa tilinumero, summa,EAN-koodi yms. koodissa sisällä oleva tieto miten monimutkaista hyvänsä, eikö 1 numeron "tarkistussumma" kuitenkin mahdollista, että huonolla tsäkällä 9 numerosarjaa kymmenestä voi kuitenki olla virheellinen? Ps. onko koskaan/vielä mietitty siirtymistä 16bittiseen EAN-koodiin, tai ehkä siirtymistä suoraan QR-koodiin; saako sen sisällön mitenkään esitettyä numeromuodossa esim. nettipankkiin?

2 vastausta

Tarkistenumero on ainakin kotimaisissa laskuissa ollut yhden numeron mittainen. Se toki voi tarvittaessa olla pidempi, jolloin sen avulla on mahdollista havaita vieläkin tarkemmin virheitä.

Finanssialan keskusliiton julkaisun (heinäkuu 2015) mukaan Yhtenäisen euromaksualueen eli "SEPA:n  myötä QR-koodi tulee korvaamaan pankkiviivakoodin." Tiedotteessa mainitaan myös, että "QR-koodi lisätään tilisiirtolomakemalliin vuoden 2014 alussa, kun BIC-koodin paikka katoaa (tulee samaan kohtaan lomakkeella). QR-koodi ja kotimainen viivakoodi toimivat aluksi rinnakkain." 

Saman julkaisun mukaan QR-koodiin mahtuu teksti- ja numeromuotoista tietoa. QR-koodin tiedot voidaan lukea mobiililaitteella mobiilipankkiin QR-koodin lukijalla. ”QR-koodin tiedot puretaan maksuehdotukseksi mobiilipankkiin käyttäjän nähtäväksi.” Lisäksi sanotaan, että "Pankit päättävät QR-koodin tukemisesta mobiilipankkisovelluksissa pankkikohtaisin aikatauluin." 

 

Kommentit (0)
24.01.201712:29
5768
120

Käytännössä 9 numerosarjaa 10 on aivan liian pessimistinen arvio. Jos kirjoittaisit täysin satunnaisia numerosarjoja, olisi tarkastusnumero oikein yhdessä kymmenesosassa tapauksista keskimäärin. Kuitenkin tarkistusnumeroiden laskentatapa on suunniteltu siten, että yleisimmät ihmisen tekemät virheet huomataan. Kun ihminen kopioi numeroa, yleisimpiä virheitä ovat seuraavat:

-yksi numero muuttuu joksikin muuksi
-kaksi vierekkäistä numeroa muuttaa paikkaa
-jokin numero jää puuttumaan tai lisätään ylimääräinen numero

Kommentit (0)

Vastauksesi