Viihtyykö kimalaiset ampiaiset/herhiläiset saman katon alla?

Viihtyykö kimalaiset ampiaiset/herhiläiset saman katon alla?

Viihtyykö kimalaiset ampiaiset/herhiläiset saman katon alla? ; Meillä on jo 2 kimalaisten yhdyskuntaa tulossa, ne kun eivät ole agressiivisia, eli ei haittaa, mutta tänään ilmestyi ampiainen tai herhiläinen (se oli iso, liekkö kuningatar) pälyilemään samoja paikkoja. Asumme Oulun liepeillä. Taloomme on tehty laajennus ja (väli)katon reunat ovat vielä auki, joten tukkiminen toistaiseksi on mahdotonta eikä ullakolle mentäessä näy mitään. Mikä neuvoksi kun näyttää siltä että saamme lisää vieraita?

Vastaus

Kimalaisten kannalta herhiläisen ilmestyminen samalle reviirille voi olla kohtalokasta, koska herhiläiset voivat käyttää kimalaisia ravinnokseen. Herhiläiset voivat myös aiheuttaa vahinkoja mehiläistarhoissa, koska ne tunkeutuvat mielellään mehiläispesiin ja tuhoavat lähellä sijaitsevia ampiaispesiä. Eli eivät taida viihtyä kovin hyvin saman katon alla.

Ullakolle pesivän lajin tunnistamisen helpottamiseksi ampiaisen, mehiläisen ja kimalaisen tuntomerkit tässä http://www.hunaja.net/mp/db/file_library/x/IMG/31601/file/Ampiainenkimal...

Kimalaiset pesivät yleensä maahan, joskus harvoin rakennuksen lämmöneristeeseen tai muuhun vastaavaan paikkaan. Kimalaisen pesä muistuttaa jonkin verran harmaata kananmunakennostoa.

Yleinen ampiaiskuningatar sen sijaan voi valita pesän paikaksi myös puun tai kalliokolon taikka rakennuksen seinässä olevan reiän. Se rakentaa yleensä pyöreän, paperimaisen, väriltään harmaan tai hieman punertavan pesän räystään alle tai ullakolle katon rajaan.

Ampiaisten torjuntaan voi kokeilla erilaisia konsteja. Voitte yrittää estää ampiaisyhdyskunnan syntymistä pihapiiriin häätämällä kuningatarampiaiset heti keväällä, ennen kuin ne ehtivät pesiä. Kuningattaret voi pyydystää hyönteishaaviin tai ruiskuttaa aerosolia, esim. Raid Superia paikkaan, johon ne aikovat rakentaa pesänsä. Myös myytävät ampiaisansat ovat tehokkaita. Kannattaa olla liikkeellä nimenomaan heti keväällä, koska jo juhannuksen aikoihin pesät ovat täynnä työläisiä ja ampiaisjoukosta eroon pääseminen on silloin jo paljon vaikeampaa.

Puutarha.netin keskustelupalstalla tarjotaan hukuttamisniksiä http://puutarha.net/index.asp?s=/keskustelu/keskustelu.asp?id=875&vnro=&.... Ampiaispesään kaadetaan iltamyöhällä kiehuvaa vettä tai pullo täytetään vedellä ja siihen liuotetaan runsaasti sokeria. Pullo laitetaan ilman kantta pystyyn maahan. Pulloon lentäessään ampiaiset hukkuvat veteen. Tämäkin temppu on tehokkain keväällä. Kannattaa myös suojata ikkunat hyönteisverkoilla, etteivät ampiaiset pääse lentämään sisään.

Jos jollakulla on kysyjälle lisää hyviä neuvoja, lähettäkää kommenttinne keskustelupalstan kautta!

Lähteet:
http://www.hyonteismaailma.fi/index.phtml?s=23

http://fi.wikipedia.org/wiki/Ampiainen

http://keskustelu.suomi24.fi/node/2836291

iGS-arkiston kysymykset ampiaisista
http://igs.kirjastot.fi/iGS/kysymykset/haku.aspx?word=Ampiaiset

http://www.ekay.net/data/attachments/Herhilainen2007ekay.pdf

Kommentit (0)

Vastauksesi