Vietetäänkö vappua tai juhannusta muissa maissa?

Vietetäänkö vappua tai juhannusta muissa maissa?

2 vastausta

Vappu on kansainvälinen juhlapäivä. Se on saanut nimensä baijerilaisen abbedissa Valburgin mukaan, mutta sen taustalla ovat vanhat keskieurooppalaiset kevätjuhlat. Suomessa vappua on juhlittu keskiajalta lähtien toukokuun ensimmäisenä päivänä, mikä on Valburgin pyhimykseksijulistamisen päivä.

Suomen ylioppilaiden piiriin vapunvietto levisi Ruotsista 1870-luvulla. Kevätjuhlaa pidettiin aluksi toukokuun puolivälissä Kukan eli Flooran päivänä, mutta eurooppalainen käytäntö voitti ja juhla siirtyi toukokuun alkuun.
Yhdysvalloissa työsopimusten loppumispäivä oli 1.5. Tällöin solmittiin uudet sopimukset, vaihdettiin työpaikkaa ja osoitettiin mieltä. 1800-luvun loppupuolella tapahtuneiden työselkkausten, marssien ja mielenosoitusten seurauksena toukokuun ensimmäistä päivää alettiin viettää myös Euroopassa työväen yleisenä mielenosoituspäivänä.

Juhannusta on vietetty kesäpäivänseisauksen tienoilla eri puolilla maailmaa. Sen vietto liittyi alun alkaen sadon ja hedelmällisyyden varmistamiseen. Keskiajalla kirkko omisti kesäkuun 24. päivän Johannes Kastajan syntymän muistolle. Sana juhannus tuleekin Johannes-nimen vanhasta ääntämyksestä.

Lisää tietoa vapun ja juhannuksen vietosta eri puolilla maailmaa löydät oheisistä linkeistä:

http://fi.wikipedia.org/wiki/Vappu
http://fi.wikipedia.org/wiki/Vappu
http://en.wikipedia.org/wiki/May_Day

http://en.wikipedia.org/wiki/Midsummer
http://dmoz.org/Society/Holidays/Midsummer/

Kommentit (0)
21.06.201522:38
17810
96

Veljeni tytär, joka asuu Yhdysvalloissa (Dallas, Texas), kertoi kysyessäni juhannuksen vietosta, että kyseistä juhlaa ei tunneta siellä laisinkaan.

Kommentit (0)

Vastauksesi