Vieläkö löytyy tutkimattomia paikkoja kuivalta maalta? Mistä?

Vieläkö löytyy tutkimattomia paikkoja kuivalta maalta? Mistä?

Onko koko maapallo jo kartoitettu, vai vieläkö voi löytyä ennestään tuntemattomia ihmisryhmittymiä, tai edes sellaisten raunioita?

Vastaus

Aika tarkkaan ihminen on jo pallon kolunnut. Maat ja mantereet on kartoitettu vähintäänkin satelliiteista käsin. Kuivalla maalla selvästi suurin niukasti tutkittu alue on Etelämanner. Siellä ei ole vakinaista pysyvää asutusta, vain joitakin tutkimusasemia. Ilmasto on ankara ja jäätikkö peittää lähes koko mantereen alan, joten liikkuminen ja oleskelu on hankalaa. Tavallaan olosuhteet suojelevat seutua ihmisen toiminnalta.

Joissakin osissa Amazonin sademetsiä on edelleen vain vähän tutkittuja kolkkia. Viidakoissa elää alkuperäisheimoja pääosin perinteisin omavaraistalouden keinoin eristyksissä modernista maailmasta. Etelä- ja Väli-Amerikassa löydetään edelleen silloin tällöin raunioita ja jäänteitä muinaisista asutuksista. 

Pienempiä harvaan asuttuja, syrjäisiä alueita löytyy lisäksi mm. Pohjois-Patagoniasta, Kamtšatkan niemimaalta, Siperiasta ja Myanmarin pohjoiselta vuoristoseudulta. Grönlannin jäätikköisillä alueilla ihmisiä liikkuu harvoin.  

 

 

Kommentit (0)

Vastauksesi