Vero kalliin yksittäiskappaleen myynnistä?

Vero kalliin yksittäiskappaleen myynnistä?

Jos yksityishenkilö on valmistanut itselleen yhden kappaleen jotakin kohtalaisen kallista - vaikkapa purjeveneen tai ultrakevyen lentokoneen - ja joku sitten haluaa ostaa sen, niin pitääkö valmistajan maksaa kauppahinnasta veroa? Jos pitää, niin onko se tuloveroa vai jotain muuta (mitä)? Miten veron määrä määräytyy?

Vastaus

Omaisuuden myynnistä tai vaihtamisesta syntyvä voitto on veronalaista pääomatuloa. Luovutusvoittoa syntyy silloin kun myyt omaisuuttasi kalliimmalla hinnalla kuin sen hankit. Luovutusvoitto lasketaan vähentämällä luovutushinnasta hankintameno (tai hankintameno-olettama) ja luovutusvoiton hankkimisesta syntyneet menot. Omasta vakituisesta asunnosta saatu luovutusvoitto on tietyin edellytyksin veroton. Tavanomaisen koti-irtaimiston luovutus on verovapaata 5 000 euroon asti.

Vero.fi-sivustolla on kätevä verkkolomake, jonka kautta voi lähettää verotusta koskevia kysymyksiä  Henkilökohtaista veroneuvontaa ei anneta, mutta yleisiä ohjeita ongelmiin saa nopeasti. Vastaaja lähetti varmuuden vuoksi tämän kysymyksen myös verottajalle. Vastauksen mukaan:

"Auton, veneen, arvokkaan taulun ja taide-esineen tai muun sijoituskohteen myynnistä saadut myyntivoitot ovat veronalaista pääomatuloa. Verotettavan tulon laskentakaava on : myyntihinta-(miinus) hankintahinta/hankintakulut = myyntivoitto tai -tappio. Lomake myynnistä ilmoittamiselle löytyy täältä: https://www.vero.fi/tietoa-verohallinnosta/yhteystiedot-ja-asiointi/loma... "

Vastauksessa ei puututa siihen, että myytävä omaisuus on tässä tapauksessa itse rakennettua ja hankintamenoa on siten hankalampi laskea. Verottajalla on keinonsa arvioida luovutusvoitto.

 

Kommentit (0)

Vastauksesi