Venäläisten autoilu-tavat

Venäläisten autoilu-tavat

Myönnän heti alkuun että olen katsonut youtuben "russian drivers" -videoita. Miksi Venäjällä ajetaan ajetaan noin holtittomasti, piittaamattomasti, aivan kuin muuta liikennettä ei olisikaan? En kysy nyt muiden valtioiden auto-onnettomuus prosentteja väkilukuun nähden, vaan ihan tätä ajo-tapaa? Mistä se johtunee? Onhan Venäjällä ja Neuvostoliitossakin ollut autoja vaikka kuinka., ettei ainakaan äkkinäisyydestä voi olla kyse. Ja anteeksi, jos loukkaan venäläisiä palstan lukijoita. Se ei ole tarkoitukseni.

2 vastausta

Venäjällä autojen kojelautakamerat ovat varsin yleinen varuste. Usein syynä niiden käyttöön on epäluulo viranomaisia kohtaan. Omaa autoilua videoidaan, jotta vältyttäisiin poliisin mielivallalta. Samalla tallentuu mielenkiintoista materiaalia liikenteen tapahtumista.

Paikallinen ajotyyli on vauhdikasta ja riskejä liikenteessä ei kaihdeta. Tilannenopeudet ovat suuria ja liikennesääntöjen noudattaminen toisinaan puutteellista. Toisten tienkäyttäjien huomioiminen ei ole aina periaatteena. Teiden huonokuntoisuus lisää ongelmia. Muutosta parempaan suuntaan autoilijoiden ajotavoissa on kuitenkin tapahtunut, kertoo uutisointi. Myös Venäjän valtiojohto on julistanut kampanjan asian hyväksi ja vuosiksi 2006-2012 laadittiin liikenneturvallisuusohjelma.

Mistä tällainen liikennekulttuuri sitten johtuu? Konkreettisia syitä voisivat olla ainakin ajo-opetuksen ilmeisen vaatimaton taso. Kortin on voinut myös hankkia useinkin rahalla käymättä tuntiakaan ajo-opetusta. Promilleraja kuljettajille on, mutta sen valvonta ei ilmeisesti ole yhtä tehokasta kuin esimerkiksi Suomessa.

Usein esitetään ajatus venäläiseen mentaliteettiin kuuluvasta eräänlaisesta kohtalonuskosta, passiivisesta "se on korkeimman kädessä" -ajattelutavasta. Voisiko siitä johtaa tietynlaisen vastuuttomuuden myös liikenteessä? Jos sattuu kohdalle, niin minkäs teet. Lait ja säännöt eivät myöskään nauti Venäjällä kansan keskuudessa yhtäläistä kunnioitusta, sanotaan. Jos on mahdollista vähän oikaista, käyttää ovela tilaisuutta hyväkseen. Nämä nyt ovat ehkä tällaisia stereotypioina pidettäviä yleistyksiä, joita pitäisi välttää. Mutta mitään kovin asiantuntevaa selvitystä rohkeaan liikennekulttuuriin ei vastaaja löydä.

 

 

 

 

 

 

Kommentit (0)
27.05.201823:53
28601
58

Olen itsekin nähnyt muutamia aika kaameita pätkiä netissä. Eräässäkin tuli tielle jonoa, josta tuohtuneena muuan mies jonossa taaempana nousi autostaan ja meni uhkaamaan pistoolilla jonon alkupäässä odottelevan auton kuljettajaa. Tilanne selkeni jotenkin, ja sitten näytettiin jonon muodostumisen syy: tiellä ensimmäisinä kulkevat autot olivat pysähtyneet, koska risteävältä tieltä tuli jono panssarivaunuja, jotka ylittivät risteyksen ja jatkoivat matkaansa...

Kuulemma Venäjällä on sellaisiakin kuljettajia, joilla on tuulilasissaan roikkumassa Pyhän Kristoforoksen, matkamiesten suojelijan kuva. 

Liekö sitten naapurissa vallalla joitakin meikäläisiäkin kuljettajia vaivaava ajatustapa, että Minä  olen se, jonka pitää päästä ensimmäisenä. Vai liekö syynä se, että kolhoosiaikana ajopelit olivat yhteisiä eikä niillä ollut siksi väliä...

Kommentit (0)

Vastauksesi