Venäläisten autoilu-tavat

Venäläisten autoilu-tavat

Myönnän heti alkuun että olen katsonut youtuben "russian drivers" -videoita. Miksi Venäjällä ajetaan ajetaan noin holtittomasti, piittaamattomasti, aivan kuin muuta liikennettä ei olisikaan? En kysy nyt muiden valtioiden auto-onnettomuus prosentteja väkilukuun nähden, vaan ihan tätä ajo-tapaa? Mistä se johtunee? Onhan Venäjällä ja Neuvostoliitossakin ollut autoja vaikka kuinka., ettei ainakaan äkkinäisyydestä voi olla kyse. Ja anteeksi, jos loukkaan venäläisiä palstan lukijoita. Se ei ole tarkoitukseni.

Vastaus

Venäjällä autojen kojelautakamerat ovat varsin yleinen varuste. Usein syynä niiden käyttöön on epäluulo viranomaisia kohtaan. Omaa autoilua videoidaan, jotta vältyttäisiin poliisin mielivallalta. Samalla tallentuu mielenkiintoista materiaalia liikenteen tapahtumista.

Paikallinen ajotyyli on vauhdikasta ja riskejä liikenteessä ei kaihdeta. Tilannenopeudet ovat suuria ja liikennesääntöjen noudattaminen toisinaan puutteellista. Toisten tienkäyttäjien huomioiminen ei ole aina periaatteena. Teiden huonokuntoisuus lisää ongelmia. Muutosta parempaan suuntaan autoilijoiden ajotavoissa on kuitenkin tapahtunut, kertoo uutisointi. Myös Venäjän valtiojohto on julistanut kampanjan asian hyväksi ja vuosiksi 2006-2012 laadittiin liikenneturvallisuusohjelma.

Mistä tällainen liikennekulttuuri sitten johtuu? Konkreettisia syitä voisivat olla ainakin ajo-opetuksen ilmeisen vaatimaton taso. Kortin on voinut myös hankkia useinkin rahalla käymättä tuntiakaan ajo-opetusta. Promilleraja kuljettajille on, mutta sen valvonta ei ilmeisesti ole yhtä tehokasta kuin esimerkiksi Suomessa.

Usein esitetään ajatus venäläiseen mentaliteettiin kuuluvasta eräänlaisesta kohtalonuskosta, passiivisesta "se on korkeimman kädessä" -ajattelutavasta. Voisiko siitä johtaa tietynlaisen vastuuttomuuden myös liikenteessä? Jos sattuu kohdalle, niin minkäs teet. Lait ja säännöt eivät myöskään nauti Venäjällä kansan keskuudessa yhtäläistä kunnioitusta, sanotaan. Jos on mahdollista vähän oikaista, käyttää ovela tilaisuutta hyväkseen. Nämä nyt ovat ehkä tällaisia stereotypioina pidettäviä yleistyksiä, joita pitäisi välttää. Mutta mitään kovin asiantuntevaa selvitystä rohkeaan liikennekulttuuriin ei vastaaja löydä.

 

 

 

 

 

 

Kommentit (0)

Vastauksesi