Västäräkin vuodenkierto

Västäräkin vuodenkierto

Kuukausi sitten lomailin Egyptissä Siwan keitaalla. Tapasin siellä altaan reunalla tutun västäräkin, jonka kanssa juttelin niitänäitä. Unohdin kysyä tekevätkö ne poikueen sielläkin. Netti osa kertoa, että västäräkki voi tehdä kaksi poikuetta kesässä, mutta miten talvi etelässä? Pelkkää lomaa vai perheenlisäystä sielläkin?

Vastaus

Eipä taida täällä Pohjolassa kesäisin käväisevä västäräkki (Motacilla alba) pesää pykätä siellä afrikkalaisilla mailla. Terhakkaasti pyrstöään keikuttavan tintin tapauksessa puhutaan usein erikseen pesimis- ja talvehtimisalueista. Keski-Euroopassa aina Britannian korkeudelle asti västäräkki voi viihtyä vuoden ympäri. Se lisääntyy huhtikuun ja elokuun välissä, pohjoisempana myöhemmin kuin eteläisempinä pesäpaikoillaan.

Riukuhäntä lähtee kohti etelää elo-syyskuussa. Jotkut yksilöt muuttavat Keski-Afrikkaan asti, mutta monet vipeltäjät eivät viitsi keskistä Eurooppaa kauemmaksi. Västäräkki on toimelias ja liikkuvainen lintu, aina hakemassa ruokaa. Ei se siksi ihan lomailekaan talvella…

Vanha kansa muuten tietää, että ”västäräkki polkee jäät rikki” keväällä. Se tosiaan tepastelee keikutellen keväisten sulien äärellä jäällä. Sieltä se etsii ensimmäisiä hyönteisiä, hyppyhäntäisiä ja sen sellaisia. ”Västäräkistä vähäsen” ei siis ole ihan tarkalleen pätevä lausahdus, varsinkaan jos pitkäpyrstö pyrähtää Pohjolaan vaikka jo huhtikuussa. Mutta silti kannattaa alkaa tarkkailemaan, milloin sievää siipiveikkoa näkyy. Kyllä se kesä tulee!

Kommentit (0)

Vastauksesi