Varatut aineistot

Varatut aineistot

Onko laskettu kuinka moni jättää noutamatta varaamansa aineiston? Jos jättää, niin varaushan on voimassa 2 viikkoa (en muista varmasti aikaa) ja sinä aikana joku ehtis sen kummasti lukea. Sen sijaan että kirja makaa varattuna. Katselin kirjoja joita haluaisin lukea, mutta varauksia saatoi olla satoja (paras tais olla yli 800). Aikaa siis kuluu "iäisyys" jos varaamalla haluan kirjan.

Vastaus

On totta, että kaikesta varatusta aineistosta osa jää noutamatta. Varattua aineistoa säilytetään asiakkaalle varattuna seitsemän kalenteripäivän ajan. Osa varatuista ja jo noudettavissa olevista varauksista on tosin sellaisia, jotka asiakas peruuttaa noutoaikana itse eri syistä. Tällöin teos lähtee heti seuraavalle varaajalle noudettavaksi.

Aineiston varausmahdollisuus on luotu kirjaston asiakaspalvelun parantamiseksi ja teoksen saatavuuden varmistamiseksi asiakkaalle. Kääntöpuolena on tietysti juuri se, että noudettavissa oleva aineisto on ikäänkuin "tyhjäkäynnillä" sen ajan, jonka se odottaa noutoa.  Aikaisemmin Helmet-kirjastoissa varattua aineistoa säilytettiin asiakkaalle varattuna 10 kalenteripäivää. Aikaa lyhennettiin juuri siksi, että varausjonot etenisivät nopeammin.

Myös pelkkiin varausmääriin katsominen johtaa harhaan, sillä eniten varausjonojen etenemiseen vaikuttaa se, kuinka monta kappaletta tiettyä teosta on kaiken kaikkiaan varattavissa Helmetissä. Esimerkiksi Tommi Kinnusen Lopottia on Helmetissä tällä hetkellä kaiken kaikkiaan 461 kappaletta. Varauksia on nyt 292 kappaletta. Varausten määrä on siis suhteutettava varattavissa olevien kappaleiden määrään. 

Noista 461 kappaleesta kaikki eivät tosin ole varattavissa, vaan osa on Bestsellereitä, ts. kahden viikon lainoja, joita ei voi varata. Nämä kappaleet jakautuvat eri kirjastoihin mm. sen mukaan, mihin kirjastoon niitä kulloinkin palautetaan. Ne ovat siis kaikkien asiakkaiden löydettävissä ja lainattavissa heti hyllystä, riippumatta siitä kuinka pitkä varausjono teoksesta muuten on. Bestsellereiden laina-aika on 14 vuorokautta ja ja Bestsellereiksi valikoidaan nimenomaan uusia teoksia, joista lähes aina on muuten varausjonoa. Bestsellereiden ansiosta varattuja teoksia on siten saatavissa myös ilman odotusaikaa.         

Kommentit (0)

Vastauksesi