Vannovatko muslimit valoja?

Vannovatko muslimit valoja?

Vannovatko muslimit valoja? Vrt. meillä käsi Raamatun päällä (tosin ei enää esim. oikeudenkäynnissä) > käsi Koraanin päällä? Onhan meillä on raittiusvala, partiovala, sotilasvala, poliisivala, haastemiehen vala, salaseuroilla varmaankin omansa. Mitä muita olisi? Ministerinvala vannotaan vissiin kaksi sormea Suomen Laki-kirjan päällä, jooko?

Vastaus

Kyllä, muslimit vannovat valoja. Profeetta Muhammedin kerrotaan todenneen, että väärän valan vannominen on yksi suurimmista synneistä. Tästä syystä katsotaan, että Allahin nimeen vannominen velvoittaa toimimaan luvatulla tavalla. Lähdeluettelosta löytyy linkki helmikuiseen uutiseen siitä, miten Saudi-Arabian johtajat vannoivat uskollisuuttaan uudelle kuninkaalle. Tilaisuudessa ei pidetty kättä Koraanilla, mutta kuunneltiin pyhien tekstien resitaatiota ja vannottiin Allahin nimeen olla lojaaleja maata ja sen hallitsijaa kohtaan.

Lähdeluettelon linkeistä löytyy myös Iltasanomissa julkaistu luettelo niistä ammateista, joissa on tapana vannoa vala tai vaihtoehtoisesti antaa uskonnoton vakuutus. Myös ministerit voivat valita vannovatko käsi Raamatun päällä Jumalan nimeen vai antavatko virkavakuutuksen "kunnian ja omantunnon kautta". Oikeudenkäyntien todistajien Raamatun päällä vannomisesta luovutaan vuoden 2016 alusta ja kaikki todistajat antavat jatkossa katsomusvapaan vakuutuksen puhua totta.

Kommentit (0)

Vastauksesi