Vanhojen lusikoiden leimoista?

Vanhojen lusikoiden leimoista?

Sain huutokaupasta neljä kpl vanhoja raskaita ruokalusikoita, noin 70 grammaa/kpl. Niissä on pitkä rivi leimoja joita en tunnista. Ovat varmasti ainakin 1800-luvulta, ellei kauempaakin. Osaisitteko kertoa mitä nuo merkitsevät ja ovat hopeaa vai mitä materiaalia. Alla kuva leimoista.

Kuvat: 
Vastaus

Lusikat on valmistettu Englannissa silverite-metalliseoksesta (kupari, nikkeli, sinkki) ja hopeoitu. Seoksesta valmistetuissa tuotteissa on käytetty samantyylisiä merkintöjä kuin hopeassa.

WP-leima on William Page & Co. of Birminghamin merkki. William Page & Co. of Birmingham on perustettu lähteestä riippuen 1880-1890 (Willian Page eli 1811-1885).

Lusikat on todennäköisesti valmistettu ennen vuotta 1896, sillä silloin kruunu-leiman käyttö kiellettiin Englannissa hopeoiduissa tuotteissa, jotta niitä ei sekoitettaisi täyshopeaan.

1800-luvun puolivälissä tuotanto koneellistui, mikä laski hintoja ja toi pöytähopeat yhä useamman saataville.
Kuvassa WP-leiman alla oleva C-leima on mahdollisesti laatumerkintä arkikäyttöön tarkoitetuille 4.laadun tuotteille. Alin RD-leima puolestaan on Design Registration-merkki. Muista leimoista ei kuvan perusteella saa tarkkaa selvyyttä. Lusikoiden arvosta kannattaa kysyä asiantuntijalta.

Lähdelinkeistä voit saada lisätietoja.

 

Kirjallisuus:
Kultaseppämestarit, Guldsmedsmästarna Roland & Otto Roland Mellin. Toim. Lehto, Marja-Liisa & Vainio, Sinikka. Helsingin kaupunginmuseo 1991. Vientipaino Oy

Kommentit (0)

Vastauksesi