Vanhojen kuorma-autojen merkkivalot

Vanhojen kuorma-autojen merkkivalot

Vanhojen kuorma-autojen ja bussien (Sisu, Vanaja, Volvo jne.) kojelaudassa on pyöreitä, eri värisiä merkkivaloja aseteltuna eri puolille. Tummansininen on ilmeisesti lähivalot/kaukovalot, vihreä taasen vilkku, mutta mitä ovat punainen, keltainen ja oranssi. Jotain muitakin saattaa olla, mutta nämä nyt ainakin erottuvat kuvista.

Vastaus

Veteraanikuorma-auto ry:stä saimme seuraavan vastauksen kysymykseen:

"Merkkivalot ovat paljolti autokohtaisia, tuskin mitään yhtenäistä ohjetta tai standardia on. Esimerkiksi Vanaja A-69R vm. 1966 kojetaulun merkkivalot ohjekirjan mukaan ovat: etujarrupaineen merkkivalo (punainen), lisävalon merkkivalo, perävaunun jarrun merkkivalo, takajarrupaineen merkkivalo (punainen), kaukovalojen merkkivalo (sininen), latauksen merkkivalo (keltainen). Vilkulla ei Vanajan kojetaulussa ole merkkivaloa, koska se on vilkkukatkaisijan varren päässä (punainen).

Linja-autoissa voi olla merkkivalo erikseen jokaiselle avonaiselle ovelle tai tavaraluukulle. Tarkka tieto löytyy vain kunkin auton käyttöohjekirjasta. Vanhemmissa oli harvoin värikuvia, ja pitäisi olla kojetaulu ”elävänä”, jotta tietäisi varmasti. Lampun kupujakin on voitu vaihtaa, jolloin ne voivat olla erivärisiä kuin alun perin."

Kommentit (0)

Vastauksesi