Vanhempani, jotka eivät halua käyttää alkoholia, ovat aina juoneet kotikaljaa...

Vanhempani, jotka eivät halua käyttää alkoholia, ovat aina juoneet kotikaljaa...

Vanhempani, jotka eivät halua käyttää alkoholia, ovat aina juoneet kotikaljaa ja simaa. Myös me lapset saimme juoda simaa ja kotikaljaa vapaasti. Nyt aikuisena olen havahtunut siihen, että kaupan simassa ja kotikaljassahan on alkoholia - jopa yllättävän paljon. Olenkin miettinyt, ovatko sima ja kotikalja todella perhejuomia ja siten sopivia myös lapsille, absolutisteille ja raskaana oleville. Googlailemalla löysin tietoa, jonka mukaan kotona valmistetun siman ja kotikaljan alkoholipitoisuus vaihtelee hyvinkin paljon valmistustavan mukaan. Epäselväksi jäi, millaisella käymisajalla alkoholipitoisuuden voisi minimoida.

Netistä löysin myös sellaista tietoa, että alkoholia olisi vähän kaikessa, mitä suuhumme panemme. Olisi kiinnostavaa tietää, millaisia alkoholipitoisuuksia arkisessa ravinnossamme on simaan ja kotikaljaan verrattuna. Eli millaiset määrät ovat ns. luontaisia ja siten myös lapsille ihan ok? Sitä kautta voisi olla helpompi arvioida myös siman ja kotikaljan sopivuutta alkoholia käyttämättömille.

3 vastausta

Luonnossa löytyy alkoholia lähes kaikkialta, mutta hyvin pieninä pitoisuuksina. Mitään tietoa tarkoista määristä en valitettavasti löytänyt. Marjoissa ja hedelmissä on hiilihydraatteja, jotka voivat käydä alkoholiksi sopivissa olosuhteissa. Finelin (elintarvikkeiden koostumustietopankki) mukaan yleisimmät marjat ja hedelmät eivät sisällä alkoholia (eivät ainakaan mitattavia määriä). Alkoholia esiintyy vähäisessä määrin myös ihmiselimistössä aineenvaihduntatuotteena.

Suomalaisesa kotikaljassa alkoholia on alle 3 prosenttia ja kotitekoisessa simassa noin 1 prosentti. Siman valmistuksessa alkoholipitoisuuteen voi vaikutta sokerin määrällä ja käymisajan pituudella, mutta tarkkoja ohjeita tähänkään en löytänyt. Osaisikohan joku lukijoista kertoa millaisella käymisajalla siman alkoholipitoisuuden voisi minimoida.

Lähteet:

http://www.ktl.fi/portal/suomi/osastot/mao/paihteet_ja_riippuvuus/alkoho...

http://www.fineli.fi/

http://fi.wikipedia.org/wiki/K%C3%A4yminen

http://fi.wikipedia.org/wiki/Sima

http://fi.wikipedia.org/wiki/Kalja

http://www.aamulehti.fi/teema/vappu/voiko-lapselle-antaa-mietoa-alkoholi...

Kommentit (0)
19.06.202017:01
6689
11

Ei ainakaan kotikalta ole enää lapsille sopiva. Jos sitä edes saa mistään.

Mutta ainakin 50-luvulla se oli ihan ok perhejuoma. Muistan kyllä että siitä tuli vähän hassu olo hetkeksi aikaa.

Kommentit (1)
Niin, siis kotialja sinänsä ei ole muuttnut vaan tieto alkoholin haitoista on muuttunut.... Niin, siis kotialja sinänsä ei ole muuttnut vaan tieto alkoholin haitoista on muuttunut. Muistan eräänkin henkilön joka 80-luvulla, parikymppisenä, kertoi että hänen isänsä on lääkäri, ja silti perheen lapset saivat lusikallisen alkoholia (en muista minkälaatuista holia enkä muista lusikan kokoa) aina kun perhe oli syönyt jotain kovin rasvaista ruokaa; läääkäri-isän mielestä oli hyvä idea avittaa rasvan sulamista alkoholin avulla.
19.6.2020 17:31 Telttu Ella 22666
12.05.202009:53
9487
10

Näyttelijä Leif Wager kertoi aikoinaan että kun hän asui Pariisissa niin koulun alaluokilla aterian yhteyessä ruokajuomana oli vedellä laimennettua viiniä. On melko turhaa spekuloida jollain pikkuasioiden osilla.

Kommentit (0)

Vastauksesi