Vanhasta patterista saattaa olla pursunnut ulos valkoista jauhemaista töhnää.

Vanhasta patterista saattaa olla pursunnut ulos valkoista jauhemaista töhnää.

Vanhasta patterista saattaa olla pursunnut ulos valkoista jauhemaista töhnää. Mistä tämä aiheutuu - miksi sitä pursuaa joistain pattereista, ja toisista ei? Mitä se aine itseasiassa on? Tarttuuko se patterista toiseen (usein kun vierekkäisistä pattereistä ovat molemmat vuotaneet)? Kuinka vaarallista se on - ei sitä nyt syödä varmaankaan kannata, mutta onko sormia kuitenkaan tarve jynssätä saippualla käsittelyn jälkeen?

Vastaus

Alkaliparistoissa käytetään elektrolyyttinä kaliumhydroksidia, joka on erittäin emäksistä ja siten syövyttävää. Pariston vuotaessa siitä tulee nimenomaan sitä nestemäisenä liuoksena ulos. Jos sellaista saa sormilleen pitää ne huuhtoa hyvin huolellisesti vedellä. Vanha alkaliparistosta vuotanut kuivunut töhkä tulee puhdistaa varoen elektronisista laitteista happamalla liuoksella, esimerkiksi etikalla tai sitruunamehulla. Niksejä puhdistukseen on monia muitakin.

Normaaliolosuhteissa nykyisten alkaliparistojen ei pitäisi vuotaa, mutta vuotoriski nousee esimerkiksi jos paristoa yrittää ladata tai käyttää erilaisia paristoja tai osittain tyhjiä ja täysiä paristoja sekaisin. Syväpurkautuminen, fyysinen vaurio tai erityisen korkea tai matala lämpötila voi myös kasvattaa vuodon riskiä. Paristot tulee ottaa pois laitteesta jos se on pitkään (kuukausia) käyttämättä.

Puhdistusohjeet englanniksi:

http://www.ehow.com/how_2341688_clean-battery-leakage.html

Paristoihin liittyviä kysymyksiä on iGS:ltä ennenkin kysytty, kannattaa niitäkin selata läpi:

http://igs.kirjastot.fi/iGS/kysymykset/haku.aspx?word=Paristot

Yleistietoa:

http://fi.wikipedia.org/wiki/Alkaliparisto
http://fi.wikipedia.org/wiki/Paristo

Kommentit (0)

Vastauksesi