Vanhan valokuvan tiedoissa mainittu Oulun säästöopintorahasto, mikä on sen historia?

Vanhan valokuvan tiedoissa mainittu Oulun säästöopintorahasto, mikä on sen historia?

Kalevan kuva-arkistossa on kuva (http://www.kaleva.fi/uutiset/galleriat/oululaispankit-ennen-vanhaan-oliv...) jossa kuvatekstissä sanotaan "1962 Oulun Työväen Säästöpankin isännistön 30-vuotisjuhlakokouksesta, jossa päätettiin perustaa Oulun säästöopintorahasto -niminen säätiö, josta tullaan jakamaan halpakorkoisia ja korottomia lainoja Pohjois-Suomen opiskelijoille." Mikä tämän säästöopintorahaston historia on, onko se voimassa ja milloin se mahdollisesti lopetti toimintansa?

Vastaus

Oulun Työväen Säästöpankin isännistö päätti kokouksessaan 14.4.1962 perustaa Oulun Säästöopintorahasto -nimisen säätiön, josta oli tarkoitus jakaa halpakorkoisia ja korottomia lainoja Pohjois-Suomen opiskelijoille.

Rahasto toteuttikin tehtäväänsä aina 1980-luvulle. Sen toiminta lopetettiin ilmeisesti vuonna 1989. Silloinhan myös Suomen Työväen Säästöpankista tuli liikepankki STS-Pankki Oy, joka myöhemmin 1992 yhdistettiin Kansallis-Osake-pankkiin. Rahaston vanhoja pöytäkirjoja ja muuta aineistoa on koottu ainakin Työväen arkistoon. Arkisto sijaitsee Helsingissä osoitteessa Sörnäisten Rantatie 25. Paikan päällä voi käydä aukioloaikoina. Aineiston tilaaminen ja arkistoselvitykset ovat maksullisia palveluja.

Helmet-kirjastojen kokoelmissa ei ole Oulun Säästöopintorahastoa koskevia lähdeteoksia. Verkosta etsien säätiön historiasta ei myöskään löydy juuri mitään tietoa.

Kommentit (0)

Vastauksesi