Valtiojohdon kirjeitä puolin ja toisin

Valtiojohdon kirjeitä puolin ja toisin

Olen lukenut suomalaista poliittista historiaa käsitteleviä kirjoja.Lähinnä eri politiikkojen elämäkertakirjoja ja muitakin heidän kirjoittamiaan teoksia.Kiinnostuin siitä,kun aina lähes poikkeuksetta mainitaan henkilön A kirjoittaneen kirjeen henkilölle B.Ja henkilön B vastauskirjeessä mainineen asian vaatineen yhteydenottoa henkilön C kanssa..Pelättiinkö silloin kuuntelulaitteita vai mitä,kun ei voitu kahdenkesken asioista keskustella tai puhelimella soitella,kun kirjeitä läheteltiin puolin toisin? Ja lähettikö kun kirjeet kuljetteli,tuskin ne normaalissa postissa ainakaan kulkivat puolin ja toisin?

Vastaus
17.11.201410:29
53661
33

Ennen automaattisia puhelinkeskuksia puhelut välitetiin käsin kytkemällä keskuksessa työskentelevän "Sentraali-Santran" toimesta. Kuuntelulaitteita huomattavasti yleisempää oli keskusneidin kuuntelu ja varsinkin pienemmillä paikkakunnilla myös heidän juoruaminen kuulemistaan. Myös "julkkisten" puheluista juoruaminen on voinut olla houkuttelevaa, vaikkei Seiskaa vielä ollutkaan.

Kirje oli noihin aikoihin huomattavasti arvovaltaisempi kommunikaatiotapa kuin puhelin. Puhelimella voitiin hoitaa joutavanpäiväisiä (tai kiireellisiä) asioita, mutta jos haluttiin todella "vaikuttaa", lähetettiin kirje.

Tavallisiin "myllykirjeisiin" posti riitti ihan hyvin, silloin ei ollut kiire mihinkään. Ja posti jaettiin kahdesti päivässä, myös lauantaisin.

Tulevaisuuden historiantutkijoilla on paljon vaikeampaa, puheluista ei ole yleensä tallessa muuta kuin osapuolten vääristyneet muistikuvat, niin kauan kuin he elävät ja muistavat.  

Kommentit (0)

Vastauksesi