Valtakirjojen käyttö vuosikokouksessa

Valtakirjojen käyttö vuosikokouksessa

Yhdistyksen säännöissä on sallittu valtakirjojen käyttö yhdityksen kokouksissa. Hallituksen puheenjohtaja on kerännyt nipun valtakirjoja vuosikokouksessa käytettäväksi. Kun päätetään vastuuvapaudesta hallitukselle, voiko puheenjohtaja äänestää valtakirjaäänillä vastuuvapauden myöntämisen puolesta, vaikka itse on esteellinen. Kokouksessa läsnä olleiden jäsenten enemmistö äänesti vastuuvapauden epäämisen puolesta, mutta puheenjohtaja valtakirjaäänien voimalla esti vastuuvapauden epäämisen. Onko tämä yhdistyslain mukaan mahdollista?

2 vastausta

Yhdistylaissa todetaan seuraavaa:

Mitä 1 ja 2 momentissa tarkoitettujen henkilöiden esteellisyydestä on säädetty, koskee myös heidän asiamiestään tai edustajaansa.

En ole lainopiinut, enkä näin ollen pätevä tulkitsemaan lakipykäliä, mutta tämän perusteella sanoisin kyllä että ei asiamieskään saa äänestää asiasta, joka koskee vastuuvapauden myöntämistä hänelle itselleen.

Kommentit (0)
18.12.201516:21
58855
77

No en ole lakimies minäkään, mutta minusta tuossa lainatussa lakitekstissä sanotaan, että estellisen henkilön asiamies/edustaja on myös esteellinen. Mutta kysytyssä tapauksessa valtakirjan antaneet henkilöt eivät (varmaankaan) ole olleet esteellisiä, joten heidän asimies/edustaja (siis tämä hallituksen pj) ei myöskään ole esteellinen. Hän käyttää siis niiden poissaolevien ääntä aivan kuin he olisivat paikalla.

No, parempi kysyä niiltä oikeilta lakimiehiltä.

Kommentit (0)

Vastauksesi