Valtakirja, eduskunta +selfie +puheaika 1 min

Valtakirja, eduskunta +selfie +puheaika 1 min

1) Onko niin, että kun valitut edustajat tarkistuttaa oikeuskanslerilla valtakirjaa, se on keskusvaalilautakunnan tulos, että henkilö on tullut valituksi? 2) miksi sitä sanotaan valtakirjaksi, kun se HS:n ja näiden edustajien Kari ja Ohisalon selfie ssa, se näyttää olevan vain yksi a4 paperi? 3) todistavatko valitut edustajat henkilöllisyyden voimassaolevalla passilla /ajokortilla/ henkilöllisyystodistuksella, vai miten? 4) mitä valtakirjassa yleensä todetaan, tai mitä siinä lukee? Millainen teksti siinä siis on.? 5) saako eduskunnan tiloissa ottaa tuon kaltaisia selfie, kuten Kari ja Ohisalo ottivat? Missä on edustajan arvokas käytos.? 6) kun edustaja on kysely tunnilla, heillä on minuutti aikaa kysyä, mutta jos edustaja kysyy asian sekä suomen-ja ruotsin kielellä-siis samaa kysymystä - onko aika yhä minuutin?

Vastaus

Seuraavia kertoja varten totean, että toivoisimme, että asiakkaat kysyvät yhden kysymyksen kerrallaan. Tämänkaltainen kysymysrypäs on vähän hankala vastattavaksi. 

Kyllä. Keskusvaalilautakunta vahvistaa suorittaa tarkistuslaskennan ja vaalitulos vahvistetaan keskusvaalilautakunnan kokouksessa. Kansanedustajan valtakirja on yksi A4, mutta niin nykyisinä aikoina ovat muukin valtakirjat. Esimerkiksi avoin asianajovaltakirja. Kansanedustajat todistavat henkilöllisyytensä virallisella henkilöllisyystodistuksella. Jos heillä ei ole henkilöllisyystodistusta mukanaan, tunnettu henkilö voi todistaa heidän henkilöllisyytensä.

Perustuslain mukaan kansanedustajalta edellytetään vakaata ja arvokasta käytöstä. Missään säännöissä ei puhuta siitä, että kahden kielen käyttö vaikuttaisi puheenvuoron pituuteen. Kyselytunnilla kansanedustajat esittävät kysymykset omalta paikaltaa ja saavat käyttää puheenvuoroonsa yhden minuutin.

 

Kommentit (0)

Vastauksesi