Valosta ja voimasta

Valosta ja voimasta

Ihmisten puheissa esiintyy vieläkin sanat valovirta ja voimavirta. Milloinkas otettiin käyttöön korvaavat sanat yksivaiheinen ja kolmivaiheinen?

Vastaus
28.03.201323:43
5489
115

Nuo sanat eivät oikeastaan ole korvaavia, vaan ne ovat olleet käytössä yhtä kauan, kuin nuo sähkövirtatyypitkin. Jo 1800-luvun lopulla vahtovirtaa tuottavasta laitteesta käytettiin englanninkielessä nimitystä "alternator", joka olisi suoraan suomenkielelle käännettynä "vaihdin" tai "vaihtelutin". Vastaavasti sen tuottamasta virtamuodosta käytettiin jo silloin nimitystä "alternating current", vaihteleva virta ja kolmivaihevirrasta nimitystä "three-phase power", joka kääntyy suoraan suomenkielelle 3-vaihevoimaksi. Siihen sisältyvät siis sekä sanat "3-vaihe" että "voima". Voimavirta-sanan käyttöä on saattanut lisätä myös se, että jotkin paljon tehoa vaativat laitteet hyödyntävät 3-vaihevirtaa.

Suomessa sähköistymisen alkuaikoina ja vielä nykyisinkin loma-asunnoille on saatettu vetää vain yksi vaihe, jota on ensisijaisesti käytetty valaisutarkoituksiin, mistä johtunee yksivaihevirran kansanomainen nimitys valovirta. Virallisestihan valovirta tarkoittaa aivan toista asiaa eli valon säteilymäärää.

 

Kommentit (0)

Vastauksesi