Valokuvaesityksen tekeminen videotykille ja kuvien skannaus?

Valokuvaesityksen tekeminen videotykille ja kuvien skannaus?

Tarkoitukseni on luokkakokouksessa heijastaa valkokankaalle vanhoja koulukuvia. Kuvat ovat 1950 – 60 –luvuilta ja siis mustavalkoisia. Varsinaiset luokkakuvat ovat toki ammattikuvaajan ottamia, mutta sitten on pieniä senaikaisilla kameroilla itse otettuja, osittain epätarkkojakin kuvia.

Kysymykseni kuuluu: Mihin resoluutioon/pikselimäärään nämä kuvat pitäisi skannata, jotta ne videotykillä seinälle suurennettaessa vielä näyttäisivät joltain? Toisaalta koko ei saisi olla liian suuri, jotta kuvia sähköpostilla luokkatovereilta koottaessa postilaatikko ei tukkeutuisi.

Miten saan helpoiten esityksen laadittua videotykkiä varten? Minulla on käytettävissä Picasa, joka pyörittää kuvia diaesityksenä vaiko pitäisikö tehdä PowerPoint-esitys?

Vastaus
24.04.201315:18
71300
76

Esimerkiksi 300 tai 600 DPI (Dots Per Inch, skannerin menussa) riittänee. Videotykin kuvaa katsotaan yleensä kauempaa, joten etäisyys "suodattaa" epätarkkuuksia. Mutta skannaus (millään DPI:llä) ei tietenkään terävöitä alunperin epäteräviä kuvia. Toki vanhoja kuvia voi halutessaan/osatessaan korjata (värivirheet, naarmut jne). 

Siltä varalta, että luokkakaverit myöhemmin haluaisivat kuvista kopiot, suosittelisin kuitenkin skannaamaan 600 DPI:llä. Jos sähköpostilaatikon tukkeutuminen pelottaa, voi tätä varten (tai muutenkin) avata ilmaisen Gmail-sähköpostin, jossa ei ihan heti tila lopu kesken. Eikä nuo 600 DPI-skannauksetkaan vielä kovin isoja tiedostoja ole. Diakuvat (tai negatiivit) kannattaa skannata vähintään 1200 DPI:llä.

Picasa on varmaan ihan ok esitysohjelma, turha tähän on PowerPointtia valjastaa. Saattaa olla, että johonkin kuvaan halutaan pysähtyä pitemmäksi aikaa, joten diaesityksen taukonäppäin kannattaa opetella. Tai askeltaa kuvat käsin ohjaten. 

Kannattaa myös etukäteen varmistaa, että tietokoneen ja videoprojetorin liitännät ovat yhteensopivat. Siis että tietokoneesta löytyy liitin ja siihen välikaapeli tykille, jota tykki ymmärtää. Hyvä olisi harjoitella etukäteen jos vain mahdollista. 

Kommentit (0)

Vastauksesi