Vallonia vastaan savolaiset

Vallonia vastaan savolaiset

Voiko savolaiset nyt sitten myös kaataa EU: n neuvottelemia sopimuksia kuten Belgian joku pieni ihmisryhmä?

Vastaus

Euroopan Unionin ja Kanadan vapaakauppasopimus jumittaa Vallonian alueparlamentin vastustukseen. Belgian poliittisen järjestelmän takia sopimuksen allekirjoittamiseen tarvittaisiin maan kaikkien alueparlamenttien hyväksyntä. Kyseinen CETA on ns. sekasopimus. EU:n hyväksyntä ei siis yksin riitä saattamaan sopimusta voimaan, vaan se vaatii myös kaikkien kansallisten parlamenttien hyväksynnän.

Belgia ei muutoinkaan ole sisäpoliittisesti helpoin maa: hallintorakenne on monimutkainen ja alueiden välillä on kielestä, kulttuurista ja historiallisista perinteistä johtuvaa ristivetoa. Tästä voi lukea vaikkapa suurlähettiläs Aapo Pölhön kolumnista http://formin.finland.fi/public/default.aspx?contentid=216638&

Suomen eduskunnan suuri valiokunta hyväksyi CETA-sopimuksen joulukuussa 2014. Suomessa ei ole alueparlamentteja, joten savolaiset joutuvat tyytymään päätökseen. Sen sijaan Ahvenanmaa on itsehallintoineen tietynlaisessa erityisasemassa. Euroopan unionin asioissa maakunnalle on varattu mahdollisuus tuoda omat näkemyksensä esille lainsäädännön valmisteluvaiheessa. Ahvenanmaa olisi voinut jäädä unionin ulkopuolelle Suomen liittymisestä huolimatta, mutta päätti aikanaan liittyä unioniin yhdessä Suomen kanssa.

Kommentit (0)

Vastauksesi