Valkokukkakomitea

Valkokukkakomitea

Vuonna 1920 perustettin kaksi toimikuntaa: Keskuskomitea Vapaussodan invaliidien auttamiseksi sekä ns. valkokukkakomitea, joka koostui helsinkiläisistä naisista. Valkokukkakomitea valmisti harsokankaasta valkoisia kukkia, joita naiset myivät kaduilla joka vuosi 16.5 Vapaussodan päättymisen muistopäivänä. Olen yrittänyt etsiä tietoa Valkokukkakomiteaan kuuluneista naisista. Erityisesti haluaisin tietää vuoden 1929 komitean kokoonpanosta mahdollisimman paljon, myös niistä naisista, jotka myivät kukkia 16.5.1929 Helsingin kaduilla. Osaisitteko antaa vinkkiä mistä voisi löytää tietoa. Olen lukenut Kansalliskirjastossa digitoituja vanhoja sanomalehtiä, mutta lukuoikeus on vain vuoteen 1920 saakka. Googlekaan ei osannut asiassa auttaa :(

Vastaus

Verkkolähteet Valkokukkakomiteasta ovat tosiaan hyvin vähäisiä. Helmet-kirjastojen kokoelmista löytyi pari teosta, jotka sisältävät jonkin verran tietoa komitean toiminnasta. Idean valkoisten tekokukkien myyntiin sotainvalidien hyväksi esitti komitealle Mannerheimin sisar Sophie Mannerheim. Valkokukan suunnitteli taiteilija Irma Wahlroos. Jokainen jäsen sitoutui valmistamaan 5 000 kukkaa. Komiteaan kuului noin neljäkymmentä naista, sekä suomen- että ruotsinkielisiä. Alkuvuosina kukkien myynti tapahtui vain Helsingissä. Traditiona oli ilmeisesti aloittaa myynti aina vapaussodan ylipäällikkö Mannerheimista. Muutaman vuoden kuluttua kukkien myyntiä laajennettiin pääkaupungin ulkopuolellekin ja siellä myynnistä huolehtivat Lotta Svärd -yhdistyksen paikallisosastot. Valmistus pysyi kuitenkin Helsingissä ja se hoitui vapaaehtoisin voimin. Komitean jäsenet osallistuivat käytännön myyntityöhön, mutta lähdekirjojen tietojen ja kuvien perusteella sen suorittivat osin vapaaehtoiset valkoisiin pukeutuneet "nuoret helsingittäret".

Kumpikin teos korostaa, etteivät komitean toiminnassa mukana olleet naiset hakeneet itselleen julkisuutta. Työtä tehtiin hiljaisesti huomiota herättämättä. "Harvoin on jokin toiminta kyetty organisoimaan niin vähin äänin ja vaatinut niin muutaman kokouksen kuin valkokukkatyö", kirjoittaa Anni Voipio. Muutamia nimiä sentään mainitaan. Komitean kokoontumispaikkana oli vapaaherratar Helene von Troilin koti. Propagandatoimikuntaan kuuluivat Ester von Frenckell, Ellinor Ivalo ja Aili Wessberg (myöhemmin Lindfors). Viitenä ensimmäisenä vuonna puheenjohtajina olivat Ebba Rödlin ja Aino Pulkkinen. Sen jälkeen Helene von Troil ja Hilda Jalasmaa, jälkimmäinen aina komitean lopettamiseen saakka. Rahastonhoitajana toimi vuoteen 1936 Irène Frisk.

Helsingin Sanomien aikakoneesta voi etsiä hakusanoilla uutisia vuosilta 1904-1997, mutta eipä tälläkään tavoin komitean kokoonpanoista löydy mitään tietoja.

Vapaussodan Invalidien Liitto lopetti toimintansa 1987. Yhdistyksen tehtävät luovutettiin Vapaussodan Invalidien Muistosäätiölle. Se voisi olla yksi paikka, josta tiedustella Valkokukkakomitean arkistoja. Kansallisarkistostakin saattaisi tietoa löytyä.

Kommentit (0)

Vastauksesi