Välillä työssäni tapaan uusia ihmisiä noin 5 henkilöä kerralla. Kuinka...

Välillä työssäni tapaan uusia ihmisiä noin 5 henkilöä kerralla. Kuinka...

Välillä työssäni tapaan uusia ihmisiä noin 5 henkilöä kerralla. Kuinka oikeaoppisesti esitellään. Kätellään ja sanotaan nimet. Kumpi sanoo ensin jne.. Voisitteko antaa pienen ohjeistuksen? Ja millä ihmeellä ne nimet sitten muistaisi? Tilanteessa ei ole yleensä aikaa, vaan kun on yhden kätellyt, on jo siirryttävä seuraavaan...

Vastaus

Esittely noudattaa seuraavaa etikettiä: Esittelytilanteessa esittelijä tuntee toisilleen esiteltävät henkilöt. Mies esitellään naiselle, nuorempi esitellään vanhemmalle, yksinäinen esitellään seurueelle, alempiarvoinen esitellään ylempiarvoiselle, suomalainen esitellään ulkomaalaiselle, jos esittelijä on suomalainen.
Muistisääntö on: henkilö, jota kunnioitetaan enemmän mainitaan viimeisenä.

Mikäli tapaamisessa ei kukaan toimi esittelijänä edelliset säännöt ovat silti voimassa. Vanhempi tai arvokkaammssa asemassa oleva ojentaa ensin kätensä tervehdykseen. Nainen ojentaa kätensä miehelle ellei tämä ole huomattavasti vanhempi tai korkemmassa asemassa. Kättely on jämäkkä, ei missään tapauksessa veltto ja siihen liittyy ehdottomasti katsekontakti.

Nimien muistaminen onkin sitten laji, joka vaatii harjoittelua. iGS:n tuttu seurapiirihai käyttää muistiinpanokeinona nimien kertausta mielessä heti tuoreeltaan. Lisäksi hän etsii henkilöiden nimistä yhteyksiä johonkin muuhun tuttuun. Esim. vaalea silmälasipäinen nainen muistuttaa kaimaansa, Eevaa ja hänen sukunimensä on äidin tyttönimi. Ei myöskään ole etikettivirhe kysyä nimeä kohteliaasti myöhemmin uudelleen. Tämä henkilö on luultavasti unohtanut myös sinun nimesi.

Kuriositeettina lisään amerikkalaiset ystäväni, joista monilla tuntuu olevan aivan ihmeellinen nimimuisti. Liekö heillä jokin ylimääräinen "nimimuistigeeni"?

Lähteet:
Luoto Reima T.A., Tapakulttuurin perusteet, Gummerus 2000
Lehrer Solveig, Menesty maailmalla tavat taitamalla, Vaasa 2002

Kommentit (0)

Vastauksesi