Valamon luostari sijaitsee Suomessa, jonne se siirrettiin Neuvostoliitosta...

Valamon luostari sijaitsee Suomessa, jonne se siirrettiin Neuvostoliitosta...

Valamon luostari sijaitsee Suomessa, jonne se siirrettiin Neuvostoliitosta vuonna 1940. Siirto on vahvistettu Suomen Eduskunnassa. Valamon luostari oli rakennettu Laatokan saarelle Pietari Suuren määräyksestä 1700- luvulla. Kun Valamon luostari on nyt Suomessa, mikä luostari Laatokan saarella on nyt? Jos on kaksi Valamon luostaria, miten tätä voi historiallisesti kuvata, kumpi jatkaa Pietari Suuren perustamaa toimintaa ja mikä on kummankin kirkollinen sekä hallinnollinen asema nyt?

6 vastausta

Valamo on Laatokan saari, jossa on toiminut ortodoksinen luostari ainakin 1100-luvulta. Luostarin oman perimätiedon mukaan sinne asettuivat jo 900-luvulla munkit Sergei ja Herman, joita pidetään Valamon perustajina. Valamon luostari sijaitsi strategisesti merkittävässä paikassa Ruotsin ja Novgorodin valtakuntien välillä ja joutui useamman kerran hävitetyksi ruotsalaisten sotatoimien seurauksena. Esim. vuonna 1163 luostari jouduttiin rakentamaan kokonaan uudestaan ja se sai silloin nimekseen ”Kristuksen kirkastumisen muistolle pyhitetty Valamon luostari”.

Vuosisatojen aikana saari kuului väliin Ruotsille, väliin itänaapurille. Vuonna 1617 solmitun Stolbovan rauhan jälkeen luostaritoiminta loppui kokonaan sadaksi vuodeksi Valamon jäädessä Ruotsin puolelle rajaa. 1710 Pietari Suuri valloitti Laatokan Karjalan taas takaisin Venäjälle ja jälleen kerrran uudelleen rakennettu luostari vihittiin taas käyttöön 1719. 1800-luvun alussa Valamo siirtyi Suomen suuriruhtinaskunnan hallintaan ja itsenäistymisemme jälkeen 1918 luostari määrättiin Suomen ortodoksisen kirkon hoitoon. Valamon suomenkielistä toimintaa alettiin aktiivisesti kehittää ja luostarin asioihin muutenkin sekaantua. Esim. luostarin ohejsääntöä muutetiin.

18. maaliskuuta 1940 oli vanhan Valamon viimeinen päivä. Neuvostoliitto oli miehittänyt Karjalan ja kaikki munkit poistuivat saarelta. Luostarin omaisuutta evakuoitiin 13 junavaunullista. Uusi Valamon luostari aloitti toimintansa Heinävedellä. Vanhan luostarin rakennuksissa toimi välirauhan aikana neuvostoliittolainen merisotakoulu. Jatkosodan ajaksi joitakin munkkeja palasi vielä saarelle, mutta varsinaista luostaritoimintaa ei siellä enää aloitettu.

Sotien jälkeen Valamon saari oli pitkään huonossa kunnosaa, mutta 1980 sinne perustettiin museo, luonnontutkimuslaitos ja maanviljelyskommuuni. Vuonna 1990 Valamo luovutettiin Moskovan patriarkaatille, jolloin se saatiin taas luostarikäyttöön. Vanha karjalaisten luostari jatkaa siis nykyään elämäänsä kahtia jakaantuneena: Laatokan saaressa toimii Venäjän ortodoksikirkon hallinnoima ja Heinävedellä Suomen ortodoksikirkon hallinnoima luostari.

Lähteet:

Finni, Saara: Valamo – sinisen kukan saari (Tammi 1990)
http://www.valamoseura.fi

Kommentit (0)
16.11.201406:00
7467
73

Voi hölmöyden korkea veisu. Valamon luostari on Laatokan saman nimisessä saaressa johon se perustettiin edellä kerrotun mukaisesti n. 1000 vuotta sitten. Luostarin toiminta oli vähän aikaa keskeytynyt Neuvostoliiton aikana. Toiminta on sittemmin taas käynnistynyt. On ihmeellistä kuvittelua, että venäläinen ortodoksiluostari sijaitsisi Suomessa.

Kumma, ettei Suomeen ole perustettu uutta Viipurin kaupunkia. Esim. Lahti olisi voinut vaihtaa nimensä koska sinne muutti paljon asukkaita Viipurista.

Kommentit (0)
18.11.201409:31
7467
70

Maiden rajat on eri asia. Ei sekoiteta kaikkea samaan velliin. Tietysti Suomella on ylivertainen asiantuntemus venäläisten ortodoksiluostareiden asioissa vaikka perinne on vain muutamia kymmeniä vuosia.

Kommentit (0)
16.11.201422:52
20914
46

Jaa - em. logiikan mukaan siis Helsingissä ei voi olla Viipurin Urheilijat -nimistä seuraa. Onpa kuitenkin. Ortodoksinen kirkoo toimii instituutiona vähän omien sääntöjensä mukaan. "Valamon luostari" -niminen yhteisö ei välttämättä ole siellä, missä on Valamo-niminen saari, eikä varsinkaan missään tietyssä luostarirakennuksessa, eikä edes siellä, mihin sen munkit ovat sijoittuneet. Valamon luostari on siellä, missä sen ikonostaasi ja tärkeimmät ikonit sekä alttaripöytä esineineen ovat.

Kommentit (0)
17.11.201411:10
20914
44

Tuhansien vuosien perinne ei valitettavasti takaa asiantuntemusta. Voimme kysellä Jerusalemin lähistöllä asuvilta ihmisiltä, kenelle nämä maat kuuluvat, mutta yhtä totuutta emme kuule. Moskovan patriarkalla lienee mielipiteensä siitäkin, missä Venäjän rajojen tulisi kulkea, mutta siitä meidän ei Suomessa tarvitse (toivottavasti) välittää, eikä suurin osa suomalaisista ortodokseista välitäkään. Suomen ortodoksinen kirkko kuuluu Konstantinopolin patriarkaattiin autonomisena jäsenenä. "Outoa jos tavarat määrittelevät luostarin." Niin on; niin on.

Kommentit (0)
17.11.201408:39
7467
32

Jospa tiedusteltaisiin Laatokan Valamosta missä Valamon luostari sijaitsee. Sieltä varmaan saa pätevän vastauksen 1000 vuoden perinteen asiantuntemuksella. Toinen korkeampi taho on Moskovan patriarkka.

Outoa jos tavarat määrittelevät luostarin. Monella on käsitys, että se on hengellinen yhteisö.

Kommentit (0)

Vastauksesi