Vaimoni väittää, ettei likapyykeissä voi pestä alushousuja, sukkia...

Vaimoni väittää, ettei likapyykeissä voi pestä alushousuja, sukkia...

Hei !
Vaimoni väittää, ettei likapyykeissä voi pestä alushousuja, sukkia, lattiariepuja ja tiskirättejä samassa koneellisessa, koska niissä on niin paljon erilaiset bakteerit. Eikö näitä samoja bakteereja jää joka tapauksessa koneeseen, vaikka ne pesisikin erikseen? Pestäänhän koneessa kestovaippojakin. Kuinka paljon itse asiassa vaatteisiin jää bakteereja 60 asteen pesun jälkeen? Itse olen pessyt vaatteeni vuosia kaikki samassa koneellisessa, enkä ole huomannut mitään ylimääräisiä kutinoita tai vaivoja itselläni. Harmittaa, kun joka riepu pitää pestä erikseen, eikä se ole edes taloudellista. Olisiko kantaa puolesta tai vastaan tälle asialle. Kiitos etukäteen vastauksestanne.

4 vastausta

Hei!

Bakteerit ja muut taudinaiheuttajat kuolevat korkeissa pesulämpötiloissa eli käytännössä 60- 95 asteen lämpötiloissa. Jos haluaa varmasti puhdasta, kannattaa käyttää 95 asteen pesulämpötilaa. Tällöin kaiken voisi periaatteessa pestä samassa pesussa. Toinen näkökohta on se, onko kaikissa tilanteissa tarpeen tuhota kaikki bakteerit täysin. Valtaosa bakteereista kun on vaarattomia. Liiallisen hygienian on todettu olevan yhteydessä allergioiden ja astman lisääntymiseen. Jos perheessä toisaalta on liikkeellä tarttuvia tauteja, on toki järkevää satsata hygieenisyyteen, nostaa pesulämpötiloja ja pestä erikseen tartuntavaaraa aiheuttavat tekstiilit.

http://yle.fi/uutiset/tanskalaisvaite_suomalaisten_pyykeissa_muhii_bakte...

Kommentit (0)
23.04.201518:09
382
104

Itse pesen mikrokuituiset tiskirätit ja lattiapyyhkeet yms. siivousliinat lakanoiden ja pyyhkeiden kanssa pesupussissa, erityisesti mikrokuituiset eivät puhdistu ilman 60-asteista konepesua kunnolla. Pesupussi suojaa muita tekstiilejä mikrokuidun hankaukselta.

Kommentit (0)
23.03.201309:56
29426
77

Tämä ajatus onkin viime aikoina herättänyt kysymyksiä, varsinkin kun norovirus kuuluu viipyvän tekstiileissä  yli 10 päivää - en tosin tiedä, toteutuuko tämä myös pestyissä materiaaleissa, joskin Wikin mukaan noron nitistäminen tarvitsee yli 65 asteen pesun.

Mitä veden lämpötila pesukoneissa todella on? Viime vuonna julkaistiin sekä Suomessa, Ruotsissa että Tanskassa artikkeleja pesukonetesteistä. Tällöin jotkut koneet eivät saavuttaneet ilmoitettua lämpötilaa. Tätä olen arvellut uuden, kalliin pesukoneeni osalta sekä myös taloyhtiön pesukoneesta. Pesin nimittäin yhtiön koneessa kokeeksi 95 asteessa keinokuitupuseron, mutta ei edes muovinen vetoketju kärsinyt, vaikka ohjeena on pesu 40 asteessa. Samalla yhtiön koneella pesin vahingossa nahkakäsineet 40 asteessa, ei mitään vahinkoa.

Liika hygienia on tarpeetonta, mutta täytyy myöntää, että tuntuu inhottavalta ajatella, että samassa koneessa, mihin yhtiön pesutuvassa vippaisin parhaat valkoiset T-paitani ja alusvaatteeni, olisi joku juuri pessyt koirapolkulenkkarinsa tai öisellä kadulla tahriutuneet kumitossunsa. Omasta koneestaan tietää, mitä ja missä järjestyksessä on pesty, eikä sitä kukaan tuki tunkemalla siihen kaksinkertaisesti pulveria muka puhtaampaa tulosta saadakseen. Koneen kuin koneenhan voi halutessaan putsata ajamalla siinä läpi kovimman valkopesun ilman pyykkiä.

Osittain kysyjän vaimon linjalla olevana olen ratkaissut osan ongelmasta siten, että pesen pesurievut yms käsin, lattiarätit lattianpesuämpärissä kumihanskat käsissä.  Pesuaineen voi silloin valita mielensä mukaan. Etikka ja sooda ovat käyttökelpoisia ja luontoystävällisiä. Rievuthan voi tarvittaessa vaikka keittää, jos siltä tuntuu, ja pitää sitä tarkoitusta varten erikseen oman kattilan. Tällöin ei tarvitse koko konetta käynnistää parin rätin vuoksi.

Kommentit (0)
24.04.201518:57
29426
67

Hyvä ajatus, Riina! En kuitenkaan edelleenkään halua lattiarättejä, olkoot mitä materiaalia tahansa, samaan pyykkiin astiapyyhkeiden kanssa. Minulla ei ole tiskikonetta, joten vanha kunnon astiapyyhe on meillä edelleen tarpeellinen ja jokapäiväinen tarvike. Ensimmäisen vastaukseni jälkeen olen muuttanut, nykyisen yhtiön kone Electrolux Wascator on entistä isompi, lisänä on kaksi Mieleä, ja siellä mitä ilmeisimmin pestään koneissa kielloista huolimatta myös mattoja. Yök. En viitsisi joka kerran ennen oman pyykkini pesua ajaa puhdistuspesua á 2 e/67 min. Nyt kadun, että tilanpuutteen vuoksi myin oman koneeni. Luultavasti näissäkin yhtiön koneissa pesulämpötila on alempi kuin mitä valitsimesta luulee saavansa.

Kommentit (0)

Vastauksesi