Vaikuttiko japanilainen kulttuuri hakaristilipun ulkoasuun?

Vaikuttiko japanilainen kulttuuri hakaristilipun ulkoasuun?

Natsien noustua valtaan Saksassa 1933, ottivat he aluksi uudestaan käyttöön Saksan keisarikunnan aikaisen lipun. 1935 tuli käyttöön pahamaineinen hakaristilippu. Mahtaako olla sattumaa, että Natsi-Saksan lipun pohjaväritys on käytännössä Japanin lippu negatiivisena (käänteisellä värityksellä)? SS-joukkojen komentaja Himmlerhän oli tietääkseni tunnettu itämaisten kultuurien ihannoija ja osittain kai hänen ansiostaan natsien lippuun otettiin mm. hindujen hyvän onnen symbolina tunnettu svastika. Japanihan oli Natsi-Saksan tärkein liittolainen, joka taisteli sen rinnalla loppuun asti (ja pari kuukautta vielä natsien antautumisen jälkeenkin).

Kuvat: 
6 vastausta

Kirjassaan Mein Kampf eli Taisteluni, Adolf Hitler väittää itse suunnitelleensa hakaristilipun jo ollessaan vangittuna Landsbergin vankilassa. Tuomio oli tullut epäonnistuneen marraskuun 1923 vallankaappausyrityksen jälkeen. Huhtikuussa 1924 Hitler tuomittiin viideksi vuodeksi vankeuteen, mutta sai mahdollisuuden anoa ehdonalaisuutta jo puolen vuoden kuluttua. Kaikkiaan hän vietti telkien takana noin 8 kuukautta. Kovin ankaraa kohtelu ja valvonta ei ollut. Hän sai esimerkiksi jatkuvasti ottaa vastaan vierailijoita. Taisteluni-kirjan ensimmäinen osa julkaistiin 1925 ja toinen osa vuotta myöhemmin.

Miettiessään uutta lippua Hitler halusi jotakin muuta Weimarin tasavallan (1919-1933) musta-puna-keltaisen lipun värien tilalle. Kirjassaan hän kertoo pyöritelleensä mielessään eri väriyhdistelmiä ja saaneensa myös erilaisia ehdotuksia. Hitler kuitenkin päätyi Saksan keisarikunnan (1871-1918) musta-valko-punaiseen lipun väreihin. Olihan hän palvellut ensimmäisessä maailmansodassa näiden värien alla. Vielä piti sovittaa hakaristi lippuun. Monien yritysten jälkeen Hitler kirjoitti löytäneensä sopivan komposition lipun värien ja muodon suhteen: punaisella pohjalla valkoinen ympyrä, jonka keskellä hakaristi. Hän totesi myös lipun heijastavan puolueen ohjelmaa. Punainen viittasi sosialistiseen ideaan, valkoinen kansallisaatteeseen, hakaristi taas arjalaisten voittoon.

Heinrich Himmler oli kiinnostunut erilaisista mytologioista, mutta teorialle hänen ajatuksestaan soveltaa käänteistä Japanin lipun väritystä ei kyllä löydy todisteita. On toki vaikea tietää kuinka paljon Hitler todella aikanaan hyödynsi muiden ehdotuksia ja paljonko otti omiin nimiinsä. Lipun suunnittelu saattoi kyllä olla taiteellisesti lahjakkaalle miehelle mieluisakin tehtävä.

Kommentit (0)
08.12.201619:08
11561
73

Sveitsin valtion ja Punaisen Ristin lippujen käänteisvärit saavat, kuten tunnnettua, selityksensä ikään kuin yhteisestä nimittäjästä: ehdottomasta puolueettomuudesta, joka Svetsin osalta tunnustettiin kansainvälisesti Napoleonin sotien jälkeen Wieniin kongressissa 1815. Mitään vastaavanlaista yhdistävää tekijää ei voida osoittaa Hitlerin Saksan ja keisarillisen Japanin välille (huolimatta liittolaisuudesta toisessa maailmansodassa ja Japanin yhtymisestä ns. antikominternsopimukseen).

Päinvastoin: kaikkea määrittävänä tekijänä kansallissosialistisessa Saksassa oli "arjalainen rotupuhtaus". Japanilaiset, joiden katsottiin edustavan aasialaista "keltaista rotua" rajattiin natsien katsannossa ehdottomasti arjalaisuuden ulkopuolelle. Näin ollen lienee erittäin epätodennäköistä, että Hitler olisi ottanut "uuden Saksan" tärkeimpään kansalliseen symboliin, lippuun, vaikutteita "epäpuhtaista" lähteistä. Kimmo Kiljunen mainitsee laajassa teoksessaan Maailman maat. Liput ja historia  (Into 2013) nimenomaan, että hakaristilipun valkoinen kiekko osoitti kansallista, arjalaista puhtautta. (Japanin lipun punaisella kiekolla sen sijaan oli ja on konkreettinen merkitys: auringonkiekko, hiromaru.)

Voidaan tosin huomauttaa, että olihan Hitlerin Saksan hakaristikin itäistä, aasialaista alkuperää, olkoonkin että väkäpäisiä ristejä on historian saatossa esiintynyt koristekuvioina ainakin kolmella mantereella. Sen "aasialaisuus" niveltyy kuitenkin luontevasti natsien arjalaisteorioihin. Orientalisti Emile Burnouf oli 1800-luvulla esittänyt teorian erityisen "arjalaisen" herrarodun intialaisesta alkukodista. 1800-luvun lopuun mennessä hakaristiä opittiin pitämään keisarillisessa Saksassakin nationalistisen ja antisemitistisen oikeiston tunnuksena. Tässä merkityksessä se oli tuttu myös ruotsalaiselle aatelismiehelle Eric von Rosenille, joka oli syvällisesti perehtynyt Euroopan ulkopuolisten kansojen etnografiaan. Juuri tämä von Rosen lahjoitti vuonna 1918 juuri itsenäistyneen Suomen ilmavoimien ensimmäisen lentokoneen. Koneen kylkeen maalattiin hakaristi. (1930-luvulla von Rosen perusti Ruotsin yhden Ruotsin merkittävimmistä natsiryhmittymistä, Nationalsocialistiska blocketin.) - Hakaristi Suomen ilmavoimien koneiden tunnuksena ei siis todellisuudessa ollut aivan niin "viaton" symboli kuin hyvin usein näkyy väitettävän. Tavanomainen syytös silloin on, että ne jotka näkevät von Rosenin lahjoituskoneen hakaristin ja natsi-Saksan valtiosymbolin välillä epäsuoran yhteyden, "eivät lainkaan tunne historiaa". Asia taitaa kuitenkin olla päinvastoin.

Kommentit (0)
03.04.201715:34
1893
39

Hakaristi saattoi Natsi-Saksan lipussa 4 sakarallaan symbolisoida osittain kansallissosialistisen puolueohjelman 4 laatijaa (Anton Drexler, Adolf Hitler, Gottfried Feder ja Dietrich Eckart).

Kommentit (0)
08.12.201616:36
1893
21

Kittoksia tästäkin vastauksesta, perustin teoriani natsi-Saksan lipun suhteesta Japanin lippuun sillä, että esim. Punaisen ristin tunnus on tehty aikoinaan kääntämällä Sveitsin lipun värit toisinpäin. Punainen ristihän on perustettu Genevessä 1863. Punainen risti symbolisoi sota.-alueilla lääkintämiesten ja Punaisen ristin työntekijöiden puolueettomuutta Sveitsin tapaisesti ja siksi symbolia eivät oikeastaan saisi käyttää siviilisairaalat ainakaan rauhanaikana (jos ne eivät ole Punaisen ristin ylläpitämiä). Punaista ristiä ei missään nimessä tule käyttää viihdetarkoituksiin.

Muita lippuja joissa värit ovat eripäin ovat mm. Norjan ja Islannin liput sekä Monacon ja Indonesian liput Puolaan verrattuna ja näiden lisäksi Norsunluurannikon ja Irlannin liput keskenään.

Kommentit (2)
Skotlannin lippu ja Venäjän laivaston lippu!
9.12.2016 09:02 Mika Suominen 12242
Myös Suomen ja Shetlandinsaarien liput ovat väritykseltään käänteisiä toisiinsa nä... Myös Suomen ja Shetlandinsaarien liput ovat väritykseltään käänteisiä toisiinsa nähden.
9.2.2017 22:11 Christian Valley 1893
08.12.201621:53
1893
19

Göringillä ja von Rosenilla oli sukulaissuhde siten, että heidän vaimonsa (Göringin ensimmäinen Carin Axelina Hulda Fock ja von Rosenin Mary Fock) olivat siskoksia. Von Rosenin ja natsien hakaristeillä oli siis konkreettinen kytkös. Hakaristin käyttöön olivat kyllä mieltyneet aikoinaan myös Venäjän viimeinen tsaari, koska sellainen koristi hänen Delaunay-Belleville-autonsa keulaa. Yllättävää on ehkä se, että jopa Venäjän kommunistit käyttivät alkuaikoina joissain yhteyksissä svastikaa, kuten käsittääkseni esim. puna-armeijan ratsuväen sotilaspasseissa Venäjän sisällissodan jälkeisinä vuosina.

Oman käsitykseni mukaan neuvostososialismi jopa toimi Italian fasismin ohella eräänlaisena eiskuvana natsismille vaikkakin natsit julistivat olevansa vastavoima kommunismille. Lähinnä rotuoppi oli suurin ero kommunismiin. Puolan miehityksen alkuaikoina kerrotaan saksalais- ja neuvostoupseerien tulleen hyvin juttuun keskenään. 

Natsit eivät aikoinaan pitäneet itseään äärioikeistolaisina vaan omasta mielestään olivat uudenlainen ylivertainen vaihtoehto puoluekentässä. Natsi-Saksan hyökättyä Neuvostoliittoon, alettiin itänaapurissamme natsismia kutsua äärioikeistolaisuudeksi vastakohtana NKP:n edustamalle, "hyvälle" vasemmistolaisuudelle. Neuvostoliitossa ei sodan jälkeen puhuttu Hitlerin aatteesta kansallissosialismina, jottei kukaan sekottaisi sitä NKP:n "aitoon" sosialismiin vaan vuosina 1933-45 Saksaa hallinneita kutsuttiin fasisteiksi.

Toisaaltahan voidaan ajatella vaikkapa Yhdysvaltain Etelävaltioiden lipun toimineen esikuvana Natsi-Saksan lipulle; olihan siinäkin punainen tausta ja edusti "rodullista puhtautta".

Kommentit (0)
10.10.201821:34
1893
3

Tongan kuningaskunnan lippu oli 1830-luvulta vuoteen 1875 punainen risti valkoisella taustalla.

Kommentit (0)

Vastauksesi