Vaikuttaako keskipakoisvoima hiukkaskiihdyttimessä?

Vaikuttaako keskipakoisvoima hiukkaskiihdyttimessä?

Ymmärtääkseni hiukkaskiihdyttimet ovat valtavan isoja donitsin muotoisia laitoksia, missä hiukkaset painelevat tuhatta ja sataa. Pyrkivätkö hiukkaset menemään ulkoreunasta läpi keskipakoisvoiman vaikutuksesta? Entä painovoima? Onko sillä vaikutusta miten päin tämä donitsi on? Nythän esim Cern on "kyljellään" maata vasten, mutta entä jos yksi rakennettaisiin päiväntasaajalle?

Vastaus
21.01.202015:55
79926
8

Hiukkasten massat ovat niin mitättömän pieniä, että keskipakois- ja painovoimien vaikutus jää mitättömäksi muiden voimien rinnalla. Kiihdyttimissä käytetään magneettikenttiä ohjaamaan hiukkasia kaarevassa kiihdytysrenkaassa ja siitä laitteisiin, joissa hiukkasten törmäyksiä tutkitaan. Näillä kentillä tulee samalla hoidetuksi keskipakois- ja painovoimien vaikutukset.

Painovoima vaihtelee hieman maapallon eri kohdissa, mutta käytännössä se on yhtä suuri päiväntasaajalla kuin Sveitsissäkin. Ja päiväntasaajalle rakennettu (maanpinnan tasossa oleva) rengas on samassa suunnassa painovoimaan (kohti maapallon keskipistettä) kuin Sveitsiin rakennettukin. Renkaan louhiminen muuhun kuin maanpinnan tason suuntaiseksi olisi paljon kalliimpaa, esim 4km rengas pystyssä ollessaan pitäisi louhia alimmassa kohdassa 4km syvyyteen kun se normaalisti louhitaan n.100m syvyyteen. Ja kyllä se painovoima vaikuttaisi siihen pystyssä olevaan renkaaseenkin.

Kommentit (0)

Vastauksesi