Vaikuttaako Burj Al Arabin ja muiden purjeen mallisten hotellien muoto jollain...

Vaikuttaako Burj Al Arabin ja muiden purjeen mallisten hotellien muoto jollain...

Vaikuttaako Burj Al Arabin ja muiden purjeen mallisten hotellien muoto jollain tapaa? Toki ne ovat varmasti myös ulkonäön vuoksi, mutta onko muodolla jotain muuta merkitystä? Useinhan ne ovat meren rannalla, joten halkovatko ne tuulta tai jotain? Tai onko muodolla vaikutusta rakenteiden kulumiseen?

Vastaus

Periaatteessa Dubain leveysasteella vallitsevat koillispasaatituulet, jotka vaikuttavat päiväntasaajan ja 30:n leveyspiirin välillä pohjoisella pallonpuoliskolla. Eteläisellä pallonpuoliskolla vaikuttavat kaakkoispasaatituulet. Seuraavien linkkien mukaan Dubaissa näyttäisi kuitenkin pääsääntöisesti päivisin tuulevan luoteesta ja öisin kaakosta. Google mapin mukaan myös Dubain lentokentän kiitorata näyttää myötäilevän tätä kaakkois-luoteislinjaa. Näin ollen lentokoneet voivat päivisin laskeutua ja nousta tuulta vasten kaakosta luoteeseen ja öisin päinvastoin.
Google mapin satelliittikuvasta näkee, että hotelli on kolmikulmainen niin, että yksi kulma on etelään ja kaksi muuta koilliseen ja luoteeseen. Rakennuksen kaksi kaartuvaa massiivista tukipilaria kaartuvat eteläisestä ja koillisesta kulmasta kohti luoteiskulmaa. Kolmas tukipilari on pystysuora ja on siis rakennuksen luoteiskulmassa. Näin ainakin päivisin luoteiskulma halkaisee tuulta. Eli, muodolla on kyllä tekemistä rakenteiden kestävyyden kannalta.
Rakenteiden tai pikemminkin pintojen kulumisen suhteen pahimpana ongelma Dubaissa kuitenkin ovat ankarat hiekkamyrskyt, jotka aiheuttavat melkoisesti ongelmia. Tiedustelimme Yhtyneissä arabiemiirikunnissa toimineelta arkkitehdilta asiaa ja hänen mukaansa nimenomaan nämä voimakkaat hiekkamyrskyt aiheuttavat rakennuksille merkittäviä pintavaurioita. Tärkeimmät tekniset tiedot rakenteista, siis myös tukirakenteista, löytyvät seuraavasta verkko-osoitteesta:

http://www.tomwrightdesign.com/web/burj_al_arab.php

Tietoa tuulista:
http://dubai.travel-culture.com/Dubai_prevailing_wind.shtml

http://www.thatsdubai.com/dubai-prevailing-wind.html

http://www.rcn27.dial.pipex.com/cloudsrus/wind.html#Global%20circul

Rakenteiden kestävyyden kannalta yhtenä varteenotettavana huolena on Dubaista parinsadan kilometrin päässä oleva Arabian ja Euraasian mannerlaattojen yhtymäkohta Zagros. Asiantuntijoiden mielestä välimatka on kuitenkin sen verran pitkä, ettei sen oleteta aiheuttavan merkittäviä ongelmia.
Maanjäristyksistä Dubain alueella:

http://uaeinteract.com/news/default.asp?ID=51

http://www.ameinfo.com/116435.html

Muita linkkejä:

http://fi.wikipedia.org/wiki/Burj_al-arab

http://en.wikipedia.org/wiki/Burj_Al_Arab

http://www.galinsky.com/buildings/burjalarab/index.htm

http://www.tvthrong.co.uk/megastructures/megastructures-the-worlds-talle...

http://www.jumeirah.com/en/Hotels-and-Resorts/Destinations/Dubai/Burj-Al...

Olemme lähettäneet kysymyksen myös Burj Al Arabin suunnitelleen arkkitehti Tom Wrightin johtamalle suunnitteluryhmälle. Mikäli saamme vastauksen, lisäämme sen arkistoomme.

Saimme vastauksen itse Tom Wrightilta ja tässä vastaus kokonaisuudessaan.

Dear Sir,

The external structural frame braces the building against wind load on two sides of the triangular plan. The bracing inside the atrium behind the fabric wall braces the building on the third side.

The shape and orientation of the building was not determined by the prevailing wind direction. Sand storms are rare in Dubai and the big winds tend to blow from the sea so the worst of the sand blasting happens inland and not out to sea.

Dubai has very little earthquake risk.

More technical information www.tomwrightdesign.com

Hope this helps

Tom

Tom Wright

Architect, Director
Design and Engineering Solutions
ATKINS

Yllä siis Burj Al Arabin suunnitelleen arkkitehdin vastaus, johon me emme lisää mitään.

Emme kuitenkaan muokkaa aikaisempaa vastausta, koska se sisältää muuta mielenkiintoista tietoa Dubaista ja Yhtyneistä arabiemiirikunnista yleensä.

Kommentit (0)

Vastauksesi