Uutisissa sanottiin että Etelä-Euroopan valtioiden yhteenlaskettu velka on 3000...

Uutisissa sanottiin että Etelä-Euroopan valtioiden yhteenlaskettu velka on 3000...

Uutisissa sanottiin että Etelä-Euroopan valtioiden yhteenlaskettu velka on 3000 miljardia euroa. Vaikea hahmottaa tuollaista lukua niin pyydänkin nyt valottamaan määrää hiukan eli omistaako tavallinen ihminen mitään niin paljon, esim onko hiekkalaatikossa hiekanjyviä lähellekään tuota määrää tai lyökö sydän elämän aika lähellekään 3000 miljardia kertaa. Tai laittakaa muita elämänläheisiä esimerkkejä.

Vastaus

Millähän tätä nyt havainnollistaisi? Määrä on niin valtava, että pitäisi löytää jotain pientä mutta silti suhteutettavaa. Vuonna 1960 määriteltiin, että sekunti on 1/31 556 925,9747 vuotta, eli jos nyt vähän pyöristetään vuodessa on 31,5 miljoonaa sekuntia. Tästä saadaan että n. 95 000 vuodessa on 3000 miljardia sekuntia. Yhden ihmisen elämän aikana sydämenlyöntejä ehkä kertyy vain kolme tai korkeintaan neljä miljardia.

Jos ajatellaan että yhteen kuutiomillimetriin mahtuu keskimäärin kolme hiekanjyvää, yhteen kuutiometriin niitä mahtuu kolme miljardia. 1000 kuutiometriä on jo aika iso hiekkalaatikko. Jos hiekkarannalla on hiekkaa metrin paksusti, se olisi 20 x 50 metrin alue. Helposti se Hietsuun mahtuisi.

Jos olen laskelmissani mennyt pieleen, pyydän lukijoitamme oikaisemaan.

Kommentit (0)

Vastauksesi