Uuden elektroniikan haju:Esimerkiksi uutta kännykkää tai läppäriä purkaessa...

Uuden elektroniikan haju:Esimerkiksi uutta kännykkää tai läppäriä purkaessa...

Uuden elektroniikan haju:

Esimerkiksi uutta kännykkää tai läppäriä purkaessa myyntipakkauksesta tuotteessa on usein samanlainen haju avattaessa. Tietotekniikkaa opiskellessani olen myös usein kuullut käytettävän ilmaisuja kuten "uuden raudan haju". Uusi tekniikka tuntuu omaavan tietyn ominaishajun.

Mutta mikä tämä haju on? Kantautuuko se esimerkiksi piirilevyistä, vai voisiko se olla peräti jokin hajuste? Jos haju on eristettävissä, loppukevennyksen omaisesti mielenkiinnon kohteena olisi mielenkiintoista tietää, olisiko hajusta mahdollista tehdä spraytä. Iskemättömään tekniikkaan assosioituu positiivisia ajatuksia, mikä tekisi hajusta käytännössä deodorantin nörteille.

Kiitokset!

Vastaus

Uuden elektroniikan haju on yhdistelmä lukuisia eri kemikaaleja joita valmistuksessa on käytetty, muun muassa liimoja ja juotosten suojalakkaa. Nämä aineet asettuvat vasta ajan kanssa, ja jonkin aikaa niistä leviää ilmaan molekyyleja jotka ilmenevät selkeänä hajuna. Laitteiden ensikäynnistysten yhteydessä usein voi tuntea erityisen hyvin ns. "palavan elektroniikan" hajua ilmassa, laitteiden lämmetessä juotosten suojalakka käryää ja osa siitä haihtuu pois. Myös mahdolliset muovikuoret lämpenevät ja niiden liimauksessa käytetyt kemikaalit samaten.

Hajun alkuperästä johtuen voidaan aika suurella varmuudella sanoa, että haju ei ole ihmiselle hyväksi. Kodinelektroniikasta leviävä kemikaalien määrää ei kuitenkaan ole todettu vaaralliseksi kuluttajalle, enemmänkin kyse lienee valmistuslinjojen turvallisuudesta työntekijöille.

http://answers.yahoo.com/question/index?qid=20081017172237AAky8r1

http://www.experts123.com/q/is-the-smell-of-new-electronic-equipment-tox...

Toinen vastaava yleisesti tunnustettu "ihana tuoksu" on uuden auton haju, joka johtuu samankaltaisista kemikaalicoctaileista. Autojen kohdalla mukana on vielä sisustuksen käsittelyyn käytetyt aineet kuten ftalaatit. Autojen kohdalla ainakin tästä tuoksusta koetetaan nykyisin jo hankkiutua eroon juuri sen teoreettisen myrkyllisyyden vuoksi.

http://askville.amazon.com/makes-car-smell-duplicated/AnswerViewer.do?re...

Ainakin uuden auton tuoksua on markkinoilla allaolevan linkin perusteella, ilmeisesti käyttäjäkokemukset eivät ole olleet järin vakuuttuneita. Saman tuoksun tarkka replikointi vaatisi myrkyllisten aineiden levittämistä hengitysilmaan tahallaan, ja harva firma on valmis tällaista tuotetta markkinoimaan...

http://www.lanescarproducts.com/newcarscent.html

Kommentit (0)

Vastauksesi