Usein sanotaan, että isokorvaiset ihmiset elävät vanhoiksi. Onko väitteessä mitään perää?

Usein sanotaan, että isokorvaiset ihmiset elävät vanhoiksi. Onko väitteessä mitään perää?

Isokorvaisista vanhuksista (jos puhutaan vähintään 90-vuotiaista) löytyy runsaasti esimerkkitapauksia, mutta johtuuko ilmiö siitä, että heidän korvansa vain näyttävät erityisen suurilta heidän kuihtuneeseen ja kutistuneeseen muuhun olemukseensa verrattuna (kasvot, hiukset, päälaki, kaula, hartiat ym.)?

Onko syntyessään isoilla korvilla varustetulla ihmisellä sellaiset geenit, jotka edesauttavat häntä elämään muita pidempään?

Toisaalta haluaisin tietää, voiko jollakin todella vanhalla ihmisellä olla erityisen pienet tai ainakin melko pienet korvat. Mielestäni se on erittäin harvinaista.

Jos on niin, että väitteessä ei ole mitään perää, olisi mielenkiintoista tietää, mistä tuollainen käsitys on saanut alkunsa sekä milloin ja missä päin Suomea sitä on ruvettu viljelemään. Onko väite kansainvälinen ilmiö?

   

Vastaus
15.04.201314:28
75801
81

Pikemminkin on niinpäin, että vanhoilla ihmisillä on isommat korvat kuin nuoremmilla. Useissa tutkimuksissa on todettu selvä korrelaatio iän ja korvan (myös nenän) koon välillä ja tästä on päätelty että korvat kasvavat iän myötä. Kasvuauhdiksi on esitetty 0.5mm/vuosi korvan ympärysmitassa.

Mutta ainakaan toistaiseksi ei ole löydetty yhteyttä korvan koon ja eliniän välillä siten, että isot korvat pidentäisivät ikää, ne vain ovat vanhoilla ehtineet kasvaa kauemmin.

Ei myöskään ole selvää teoriaa, miksi korvat ja nenä kasvavat vaikka muu kasvu aikuisilla pysähtyy.

Kommentit (0)

Vastauksesi