Usein apteekkien logoissa Suomessa näkee vihreän käärmeen ympäröivän vihreää...

Usein apteekkien logoissa Suomessa näkee vihreän käärmeen ympäröivän vihreää...

Usein apteekkien logoissa Suomessa näkee vihreän käärmeen ympäröivän vihreää coctail-tyyppistä lasia. Mistä logo on peräisin ja mitä se kuvastaa?

Vastaus
13.09.201114:41
2592
108

Tähän vastaukseen sopii aloitus: ”Jo muinaiset kreikkalaiset…”

Käärmeestä ja maljasta tuli itselleni mieleen Egyptin kuningatar Kleopatra, joka teki itsemurhan antamalla käärmeen purra itseään rintaan. Siihen tarinaan ei kuitenkaan liity pikaria. Apteekkien logoissa näkyvän käärmeen ja pikarin tarina liittyy kreikkalaiseen mytologiaan.

Kreikkalaisessa jumaltarustossa oli terveyden ja puhtauden jumalatar Hygieia. Nimestä on johdettu myös sana hygienia. Hahmo esiintyy myös antiikin patsaissa nuorena naisena, joka pitää toisessa kädessään maljaa ja toisessa siitä maljasta juovaa käärmettä. Apteekin logoissa tuo aihe on pelkistynyt pelkkään maljaan ja sitä kiertävään käärmeeseen. Apteekin yhteydessä kuva-aihetta on käytetty 1700-luvun lopulta lähtien.

Kreikkalaisten jumalien porukkaan mahtuu. Hygieian isä oli Asklepios, joka hoiteli lääkintätaidon ja parantamisen jumalan hommaa. Häntä palvottiin temppeleissä, joiden yhteydessä oli usein myös sairaala. Asklepios nähdään taiteessa käärmesauvan kanssa. Tämä symboli esiintyy sitten sairaaloiden yhteydessä, ambulanssien kyljessä ja myös apteekkien kylteissä.

Antiikin sairaanhoidossa jumalilla ja papeilla oli suuri merkitys. Temppeleihin tultiin kysymään neuvoa ja niissä yövyttiin toiveena avun saanti vaivaan. Temppeleissä oli Asklepiokselle pyhitettyjä käärmeitä, joiden myötävaikutukseen uskottiin. Asklepioksen ilmestymistä unessa toivottiin ja hänen mukanaan kantaman käärmeen kosketuksen tai nuolaisun uskottiin parantavan kipeän kohdan.

Apteekin logojen käärme pohjautuu näihin jumaltaruihin. Käärmeen nahanluonnin on katsottu merkitsevän uudistumista ja voimien palaamista. Nahanluonti viittaa uudelleensyntymiseen. Harry Potterissa vielä näyttävämpään uudistukseen pystyy feenikslintu Fawkes, joka syntyy uudestaan tulesta.

Malja tai pikari viittaa tuohon Hygieiaan. Mutta mitä tuossa maljassa sitten on? Työtoverini kanssa veikkasimme, että siinä voisi olla raikasta vettä. Toinen arvaus oli viiniä, joka oli ja on yhä arvossaan kreikan suunnalla.

Apteekkien tunnuksissa esiintyy käärmeen ja maljan lisäksi vähintään yhtä useasti myös vihreä risti. Vihreää väriä pidetään rauhoittavana ja se kertoo jotain puhtaudesta ja kliinisyydestä. Leikkaussalienkin yleisväritys henkilökuntaa myöten on vihreä. Vihreää pidetään elämän, nuoruuden ja uudestisyntymisen värinä ja kirkossa toivon ja iankaikkisuuden värinä. Punainen risti on vakiintunut kertomaan avusta hädässä ja sairaudessa. Punainen risti on nähty sotatantereella ensimmäisen kerran 1800-luvun puolessavälissä. Sairaaloiden ja apteekkien ristillä on sama muoto, mutta väri toinen. Tuo tasakylkinen risti on muuten myös nimeltään kreikkalainen risti. Ja ristillä itsellään taitaa olla länsimaiset kristilliset perinteet.

Apteekin logon kuvan lisäksi myös värillä on siis väliä.

Kommentit (0)

Vastauksesi