Useassa toisesta mailmansodasta kertovassa elokuvassa / dokumentissa puhutaan...

Useassa toisesta mailmansodasta kertovassa elokuvassa / dokumentissa puhutaan...

Useassa toisesta mailmansodasta kertovassa elokuvassa / dokumentissa puhutaan saksalaisista sotilaista että he ampuivat jos jäi paikoilleen hyökkäyksessä? onko tämä vain elokuva myytti vai mihin tämä perustuu? vai onko kyseessä vain se että liikkuvaan maaliin on vaikeampi osua?

2 vastausta

Rintamakarkuruudesta oli Saksassa voimassa kuolemantuomio, ja käytännössä näitä tuomioita jaettiin hyvinkin pikaisesti. Tilanne ei sinänsä ollut erilainen muissakaan armeijoissa, esim puna-armeijan järjestelmä oli myös tehokas. Myös Suomen armeijassa tätä pakkokeinoa käytettiin, ohessa linkki jossa kerrotaan yhdestä tapauksesta.

Milloin niskoittelu ja käskyjen toteuttamatta jättäminen on rintamakarkuruutta, on toki tulkinnanvaraista. Saksan armeija ei tässä mielessä ollut kovin salliva.

http://de.wikipedia.org/wiki/Fahnenflucht
http://fi.wikipedia.org/wiki/Sotilaskarkuruus
http://fi.wikipedia.org/wiki/Sotamies_Hytin_tapaus

Kommentit (0)
18.06.201815:17
11865
13

Saksalainen lääkäri nimeltä Heinrich Haape julkaisi toisen maailmansodan jälkeen muistelmansa siitä, kuinka hän toimi Saksan armeijan sotilaslääkärinä sodan aikana. Kyseisessä muistelmateoksessa kerrotaan erään saksalaisen aliupseerin tapauksesta, joka sattui Saksan ja Neuvostoliiton välisen sodan aikana. Eräs saksalainen aliupseeri kärsi melankoliasta, mikä ilmeni passiivisuutena. Kun neuvostoliittolaiset joukot hyökkäsivät, kyseinen aliupseeri pysyi korsussaan samaan aikaan, kun muut saksalaiset sotilaat olivat puolustusasemissa. Tämän seurauksena aliupseeri joutui aluksi arestiin syytettynä pelkuruudesta vihollisen edessä ja kieltäytymisestä tottelemasta käskyä. Hän teki itsemurhan.

Heinrich Haape ja Dennis Henshaw, Operaatio Barbarossa. Muistelma saksalaisten Moskovan-retkestä 1941 - 1942 (Moscow Tram Stop). K. J. Gummerus Osakeyhtiö, Jyväskylä 1958, sivut 201 - 210.

Kommentit (0)

Vastauksesi