USA:n koulujärjestelmän tutkintonimikkeet peruskoulusta tohtoriin ? Mikä siellä...

USA:n koulujärjestelmän tutkintonimikkeet peruskoulusta tohtoriin ? Mikä siellä...

USA:n koulujärjestelmän tutkintonimikkeet peruskoulusta tohtoriin ? Mikä siellä vastaa suom. AMK:ta ? Mitä kaikkea sana college pitää sisällään?

Vastaus

Yhdysvalloissa lapset aloittavat koulun viisivuotiaina, jolloin he menevät esikouluun (kindergarten).
Kindergarten ja seuraavat viisi tai kuusi luokkaa muodostavat ala-asteen tai alakoulun (elementary school).
Luokat 7 – 12 muodostavat yläasteen ja lukion (secondary school). Nämä voidaan jakaa eri tavoin. Joillakin paikkakunnilla 7. ja 8. luokka muodostavat junior high schooliksi kutsutun yläasteen. Jossain muualla taas 6. – 8. luokka muodostavat middle schoolin, joka voitaisiin suomentaa keskikouluksi.
Lukio (high school) on yleensä nelivuotinen (luokat 9. – 12).
Lukion ensimmäisen luokan opiskelijaa kutsutaan nimellä freshman. Toisluokkalainen on sophomore, kolmasluokkalainen junior ja neljännen luokan opiskelija senior. Näitä samoja nimityksiä käytetään myös yliopisto-opiskelijoista, joten fuksi = freshman.

Suomalainen kandidaatti on bachelor ja maisteri master. Esim. Bachelor of Arts (BA) on humanististen tieteiden kandidaatti, Master of Arts (MA) on filosofian maisteri, Master of Science (MSc) on luonnontieteitä opiskellut filosofian maisteri.
Filosofian tohtori on Doctor of Philosophy (PhD tai Ph.D.). Koulutusala voi olla joko humanistinen tai luonnontieteellinen.

Lähteet:
Oxford Guide to British and American Culture for learners of English. Oxford University Press, 2000. ISBN 0-19-431332-8
Net-Mot sanakirjasto

Gollege-sanan merkitystä on kysytty meiltä ennenkin, joten arkistostamme löytyi seuraava vastaus:

Yhdysvalloissa termejä ”college” ja yliopisto käytetään arkikielessä toistensa vaihtoehtoina puhuttaessa korkeakouluista. Oikeaoppisesti college on korkeakoulu tai yliopisto, jossa voi suorittaa alemman korkeakoulututkinnon (bachelor). College on yleensä yliopistoa kapea-alaisempi eli se saattaa keskittyä vain esim. humanistisiin aineisiin (liberal arts), luonnontieteisiin (sciences), kauppatieteisiin (business). Collegen opetusohjelma on joko nelivuotinen tai joissain tapauksissa kaksivuotinen.
Yliopistot taas ovat laajempia kokonaisuuksia. Ne saattavat sisältää useampia collegeja ja niissä voi suorittaa myös ylemmän korkeakoulututkinnon (master’s) ja tohtorinopinnot (PhD).
Esim. kuuluisassa Harvardin yliopistossa on sekä Harvard College alemman korkeakoulututkinnon suorittamista varten että Harvard University, joka kattaa paitsi em. opetuksen myös maisteriopinnot, yliopistollisen jatkokoulutuksen, tutkimuslaitoksia, yliopiston hallinnon sekä erilaisia muita laitoksia. http://www.harvard.edu/siteguide/faqs/faq22.html

Toisaalta on yliopistoja, joissa ”college” on säilytetty nimen osana historiallisista syistä. Dartmouth College New Hampshiressa tai College of William & Mary Virginiassa ovat esimerkkejä vanhoista erittäin arvostetuista yliopistoista, joiden nimissä college on säilynyt.

http://www.fulbright.org.nz/studyus/faqs.html

http://www.faqfarm.com/Q/Is_it_true_that_coll...uate_degrees

Ammattikorkeakoulu käännetään englanniksi vocational high school tai brittiläisittäin: polytechnic. Se lienee kuitenkin niin suomalainen ilmiö, ettei sillä ole suoranaista vastinetta amerikkalaisessa koulujärjestelmässä.

Kommentit (0)

Vastauksesi