Ulostavatko sikiöt kohdussa vai mihin imetty ravinto häviää?

Ulostavatko sikiöt kohdussa vai mihin imetty ravinto häviää?

Ulostavatko sikiöt kohdussa vai mihin imetty ravinto häviää? TV:ssä oli ohjelma, jossa synnytys oli käynnistettävä, koska vauvan ulostetta oli (ilmeisesti) lapsivedessä. Imeytyvätkö vauvan tuottamat jätökset äidin elimistön kautta pois? Vaikuttaa aika erikoiselta, koska sikiöhän on viimeisinä viikkoinaan jo melko iso ja luultavasti käyttää suht paljon ravintoa eli tuotoksetkin alkavat olla isoja.

Vastaus

Normaalisti sikiöt eivät ulosta kohtuun. Sikiön tarvitsema ravinto imeytyy suoraan istukan kautta ja tulee kokonaan hyödynnetyksi. Ruoansulatukseen päätyy ainoastaan nielty lapsivesi. Lapsivesi palaa kohtuun sikiön virtsatessa, mutta sen sisältämät kuolleet ihosolut, sikiöstä irronneet karvat, sappineste ja muu kuona jää suolistoon odottamaan.

Tämä vihertävä, tahmea, lapsenpihkaksi (lat. meconium) kutsuttu aines on vastasyntyneen ensimmäistä ulostetta, joka poistuu elimistöstä ensimmäisten elinpäivien aikana. Joskus, etenkin synnytyksen pitkittyessä, lapsenpihkaa erittyy jo kohdussa. Mikäli sikiö hengittää ulostetta lapsiveden mukana, saattaa seurauksena olla tulehdus keuhkoissa ja siitä johtuvat vastasyntyneen vakavat hengitysvaikeudet.

Lähteet:

Yhdysvaltain kansallinen lääketieteellinen kirjasto
http://www.nlm.nih.gov/medlineplus

Kommentit (0)

Vastauksesi