Ulkomaalainen ajokortti Suomessa.

Ulkomaalainen ajokortti Suomessa.

Olen kuullut, että esimerkiksi Vietnamissa ajokortin hankkiminen on erittäin halpaa ja helppoa, sen voi kuulemma saada jo autokouluun ilmoittautumispäivänä tekemällä muutaman kysymyksen ajokokeen ja ajamalla tyyliin talon ympäri kaksi kertaa, kovin tarkkojakaan siellä ei olla, eli vaikka se talon ympäri ajaminen ei menisi ihan nappiin niin melko varmasti kortin saat. Kuvitellaan, että olisin vietnamilainen ja ajanut siellä itselleni joskus kortin. Sitten muuttaisin Suomeen ja hankkisin itselleni auton. Pitäisikö minun ajaa Suomessa itselleni uusi suomalainen ajokortti, vai pystyisinkö ajaa sillä Vietnamin kortilla?

Vastaus

Vain ETA-maissa myönnetty ajokortti tai Pohjoismaissa myönnetty väliaikainen ajokortti kelpaavat sellaisenaan Suomessa ajokortiksi. Wienin tai Geneven kansainvälisen tieliikennesopimuksen ratifioineen maan kansalainen voi käyttää Suomessa vieraillessaan kansainvälistä tai kansallista ajokorttiaan tai kortin suomen- tai ruotsinkielistä käännöstä. Jos kortin haltija asettuu Suomeen pysyvästi, kansainvälistä tai ulkomaista ajokorttia voi käyttää Suomessa kaksi vuotta. Tämän jälkeen muuttajan on hankittava suomalainen ajokortti. Vietnam ei kuulu kansainvälisten tieliikennesopimusten piiriin, joten sieltä muuttanut ei voi käyttää alkuperäistä korttiaan Suomessa lainkaan. 

Kommentit (1)
Käytännössä ulkomaalainen voi luultavasti kikkailla Suomessa kotimaansa ajokortilla hy... Käytännössä ulkomaalainen voi luultavasti kikkailla Suomessa kotimaansa ajokortilla hyvinkin pitkään ilman mitään sen kummempia seuraamuksia. Jos jokin aikaraja meinaa täyttyä, niin voi aina muuttaa päiväksi Tallinnaan ja ilmoittaa paluupäivän saapumispäiväksi.
18.3.2014 08:37 Matti Rantanen 5240

Vastauksesi